2012. február 20., hétfő

TÉL - 2. hét - CSÜTÖRTÖK Borsófőzelék, tepsiben sült rántott párizsival


Kedves Olvasóim! El sem tudjátok képzelni, hogy kezdő háziasszony koromban egy ilyen egyszerű étel elkészítése, mint a borsófőzelék, mekkora kihívás elé állított. Számtalanszor próbálkoztam vele, mert férjem imádja, de mindig elrontottam valamit. Már a renomém forgott kockán, amikor kezembe került Frank Júlia "Minden napra egy menü" szakácskönyve és benne a tökéletes borsófőzelék recept! A szakácskönyvet azóta sem engedtem el és bár az eredeti recepten pár dolgot megváltoztattam, azóta mindig így készítem ezt az ételt! Még nem volt rá panasz...

Borsófőzelék, tepsiben sült rántott párizsival
Hozzávalók:

1 kg fagyasztott zöldborsó 320 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín (10%-os) 199 Ft
egy kis pohár tejföl 80 Ft
2 ek liszt

--------------------------------
összesen 700 Ft

bármilyen páriszi (sertés, marha, baromfi), liszt, tojás, zsemlemorzsa, kevés olaj

Egy kisebb fazékban olvasszuk fel a vajat, majd öntsük rá a borsót, sózzuk meg, öntsünk alá 1 dl vizet és fedő alatt pároljuk ráncosra. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen és kb. félidőnél szórjuk bele az aprított petrezselyemzöld felét.

A puha borsóból tegyünk 2 evőkanálnyit turmixgép poharába vagy olyan magas falú edénybe, amelyben a kézi mixerrel pürésíteni tudunk. Szórjuk rá a lisztet, öntsük hozzá a tejfölt, a tejszínt és a finomra vágott petrezselyemzöld másik felét is. Mixerrel pépesítsük össze, majd öntsük fel 2 dl vízzel és ezzel is forgassuk át a habarást. Az egészet öntsük a megpuhult zöldborsóhoz és kevergetés közben sűrítsük be. Végül cukorral ízesítsük.

A párizsit szeleteltessük fel fél cm vastagságúra, majd hagyományos módon panírozzuk ki. Egy hőálló tálat kenjünk ki olajjal és rakosgassuk bele egymás mellé a kiránott párizsi szeleteket. Tetejüket spricceljük meg kevés olajjal és forró sütőben süssük ropogósra.

1 megjegyzés: