2012. február 20., hétfő

TÉL - 2. hét - KEDD Túrógombóc rétestésztában tálalva, gyümölcsöntettel


Túrógombóc rétestésztában tálalva, gyümölcsöntettel
Több túrógombóc receptet is gyűjtöttem az évek alatt, most Kovács Lázár receptjét vettem alapul. A rétestésztában történő tálalás Hugimtól származik: pár héttel ezelőtt meghívtak ebédelni hozzájuk és rétestésztában tálalt mascarpone krém volt a desszert, gyümölcsöntettel. Nagyon finom volt az étel és ötletes a tálalás, így most a túrógombócomat ilyen módon tettem kiscsaládom elé.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

Túrógombóchoz:
fél kg félzsíros túró 499 Ft
3 db tojás 108 Ft
2 dl búzadara
5 dkg vaj 45 Ft
4 ek porcukor
1 ek liszt

--------------------------
összesen 700 Ft

Gyümölcsöntethez:
1 doboz fagyasztott vegyes gyümölcskeverék 449 Ft
cukor
1 kk vanília kivonat
--------------------------
összesen 470 Ft

Tálaláshoz:
1 csomag réteslap 255 Ft
kevés olvasztott vaj
-------------------------
összesen 270 Ft

A túrógombochoz a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig keverjük össze a porcukorral, vajjal, túróval, búzadarával, liszttel, csipet sóval, végül pedig a fehérjehabbal. Tegyük félre pihenni.

A tálaláshoz terítsük ki a sokrétegű réteslapot és vágjuk 10*10 cm-es kockákra. A rétegeket kenjük meg olvasztott vajjal. Egy-egy kockára vágott réteslappal béleljük ki a vajjal kikent muffinsütő horpadásait, kenjük meg tetejüket is az olvasztott vajjal és 200 fokos sütőben süssük a lapokat pirulásig. A miffinsütő horpadásának alakját veszi fel sütés közben a tészta, így tudjuk majd beletenni a megfőtt gombócokat.

Az öntethez tegyük kisebb lábosba a fagyasztott gyümülcsöt (vizet nem szoktam hozzáadni, mert a fagyos gyümölcs olvadás közben elég levet fog engedni) és kis lángon kezdjük el felmelegíteni. Mikor már kevés levet kiengedett, keverjünk bele ízlés szerinti cukrot és a vanília aromát. Addig főzzük, amíg a gyümölcsök felengednek.

Főzzük meg a gombócokat: egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni. Ellenőrizzük a túrómassza állagát (formázhatónak kell lennie, vagyis vizes kézzel gombóccá gyúrva nem esik szét), ha nem találjuk megfelelőnek, keverjünk még a masszába búzadarát. Vizes kézzel formázzunk közepes nagyságú gombócokat (amik beleférnek a rétestészta tálkákba) és a lobogó vízben főzzük meg őket. Ha feljöttek a víz tetejére, lehet leszűrni.

A megfőtt gombócokat a réteslap tálkákban tálaljuk, tetejüket pedig locsoljuk meg 1-2 ek gyümölcsöntettel.

TIPP: a túrógombót masszájába vagy a gyümölcsöntetbe tehetünk reszelt citromhéjat, narancshéjat, illetve ezek levét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése