2012. február 20., hétfő

TÉl - 2. hét - SZERDA Póré krémleves pirított baconnel, fetás-olajbogyós muffin



A leves saját ötlet, habarás nélkül készült. A muffin a Szalay Könyvkiadó gondozásában megjelent" 1 millió menü" szakácskönyvből származik, kisebb átalakításokkal közölve.

Póré krémleves pirított baconnel
Hozzávalók:

1 db nagyobb póréhagyma 139 Ft
2 db közepes burgonya 25 Ft
1,5 liter zöldségleves (lehet kockából is)
só, bors, őrölt szerecsendió
1 csapott ek cukor
1 kis pohár tejföl 80 Ft
10 dkg bacon szalonna 294 Ft
(bacon helyett piríthatunk sonkát is a levesre)
olaj
--------------------------------------
összesen 560 Ft

A póré kemény végét vágjuk le és szeleteljük karikára. A burgonyát hámozás után kockázzuk fel. Kevés olajon mindkettőt pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és főzzük puhára a zöldségeket. Közben a bacont kevés olajon süssük szép pirosra, majd vágjuk fel apró kockákra.

Ha megpuhultak a hozzávalók, kézi mixerrel pürésítsük a levest és tegyük vissza a gázra. Adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk felforrni.

A levest kevés tejföllel és a pirított baconnel tálaljuk.

Fetás-olajbogyós muffin
Hozzávalók 12 db-hoz:

2 bögre finomliszt (30 dkg) 35 Ft
3 teáskanál sütőpor
5 dkg vaj
1 db tojás 36 Ft
10 dkg feta sajt 379 Ft
1 bögre tej 32 Ft
fél üveg magozott zöld olajbogyó 110 Ft
----------------------------------------
összesen 600 Ft

A lisztet szitáljuk össze a sütőporral és kevés sóval (nem kell sok, hiszen a sajt és az olajbogyó is sós, az eredeti recept egyáltalán nem ír a tésztába sót). A szobahőmérsékletű vajat keverjük ki a tojással, tejjel, majd 2-3 részletben dolgozzuk hozzá a lisztes keveréket. Az olajbogyóból 12 db-ot tegyünk félre, a többit végjuk kisebb kockákra a sajttal együtt és ezeket is keverjük a tésztához.

Muffinsütőnk horpadásait kenjük ki vajjal, majd lisztezzük be és töltsük meg a tésztával 3/4 részig. Mindegyik muffin tetejére tegyünk egy olajbogyót. Az én sütőmben 200 fokon 30 perc alatt sültek meg szép aranyszínűre.

TIPP: lányaim nem szeretik az olajbogyót, kisfiam viszont imádja. A lányoknak ezért sonkával és sajttal töltöttem meg a muffinokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése