2012. február 27., hétfő

TÉL - 3. hét - HÉTFŐ - Sütőben sült burgonya répával, sajtmártással leöntve


Sütőben sült burgonya répával, sajtmártással leöntve
Egyszerűen elkészíthető, gyors, finom étel. Most uborkasalátával tálalva.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

1 kg burgonya 60 Ft
1 nagyobb sárgarépa 35 Ft

olaj

vaj, liszt, tej a Besamell mártáshoz

10 dkg trappista sajt
+ 10 dkg a tetejére 450 Ft

1 db kígyóuborka 179 Ft

cukor, ecet
----------------------------
összesen 750 Ft

A burgonyát és a répát hámozzuk meg és szeleteljük fel kb. 2-3 mm vastagságú karikákra. Nagyobb hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal, tegyük bele a karikázott zöldségeket, keverjük össze sóval és 200 fokos sütőben süssük puhára.

Az uborkát mossuk meg és zöld héjával együtt szeleteljük vékonyan fel. Keverjük össze kb. 1 evőkanál sóval és tegyük félre levet engedni (10-15 perc). A salátaléhez engedjünk kb. 3 dl vizet egy kisebb salátás tálba, adjunk hozzá kb. 3-4 evőkanál cukrot és ugyanannyi ecetet, majd kevergessük az egészet addig, amíg a cukor feloldódik. Az uborkát a kezünkkel jól nyomkodjuk ki és keverjük el a salátalében.

A Besamell mártást készítsük el a szokásos módon: a vajat hevítsük fel egy kisebb lábosban, majd szórjunk hozzá annyi lisztet, amennyivel csomós állagú lesz. Pirítsuk 1-2 percig, majd kézi habverő segítségével keverjük gyors mozdulatokkal csomómentesre annyi tejjel, amilyen sűrű mártást szeretnénk. Végül keverjük el benne a reszelt sajtot és az egészet öntsük rá a megpuhult zöldségekre. Szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, toljuk vissza a sütőbe a sajt pirulásáig vagy olvadásáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése