2012. február 28., kedd

TÉL - 3. hét - VASÁRNAP - Hagymaleves sajtos háromszöggel, tejszínes-tárkonyos csirkecomb cukkinis tócsnival



Hagymaleves sajtos háromszöggel
A hagymalevest sokan, sokféleképpen készítik, nálam egyszerűen, habarás és tejszín hozzáadása nélkül kerül az asztalra (több étteremben ettem már olyan hagymalevest, melyben a túlzott tejszín hozzáadása teljesen elvette a hagyma ízét). Általában sajtos pirítós kenyérrel esszük, de most sajtos háromszöget készítettem hozzá, ami nagyon ízlett mindenkinek. Szerintem a sajtos háromszög tízóraira, uzsonnára, vacsorára forró teával vagy kakaóval is megállja a helyét.
Hozzávalók:

75 dkg hagyma 102 Ft
olaj
só, bors, kakukkfű
1 liter zöldségalaplé (lehet zöldségleves kockából is)

rétestészta 255 Ft
sajt (nálam most Gouda) 479 Ft
1 tojás 36 Ft
10 dkg vaj 90 Ft
-------------------------------
összesen 1000 Ft

A hagymát tisztítás után vékonyan karikázzuk fel és forró olajon pároljuk 10-15 percig alacsony lángon, sűrűn megkeverve. Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk bele a kakukkfüvet is.

Öntsük fel a zöldségalaplével (ha zöldségleves kockát használunk, akkor öntsük fel 1 liter vízzel és ha felforrt, dobjuk bele a kockát), majd forrástól számítva 10-15 percig főzzük.

Közben a sokrétegű réteslap lapjait egyenként kenjük meg olvasztott vajjal és helyezzük egymásra őket. Vágjunk kb. 10 cm széles csíkokat a lapból. A sajtot reszeljük le és a réteslapcsík egyik végére halmozzunk belőle egy kisebb adagot. A sajthalomra hajtsuk rá a réteslapcsík csücskét háromszög alakban és a háromszög alakot megtartva jobbról - balra tekergessük fel a lapot. A sajttal töltött háromszögek tetejét kenjük meg a felvert tojással, szórjunk rá a reszelt sajtból, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és forró sütőben süssük szép pirosra.

A levest vegyük le a gázról és kézi mixerrel pürésítsük össze, majd a gázra visszatéve forraljuk fel. Közben ha szükséges ízesítsük. Ha a levest túl sűrűnek találjuk, kevés vízzel hígíthatunk rajta.

A kész levest a megsült sajtos háromszöggel tálaljuk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tejszínes-tárkonyos csirkecomb cukkinis tócsnival
A fogás egy régebbi Stahl Judit recept, nagyon finom, könnyen elkészíthető, bár a nálunk kapható bolti csirkecombok minősége, íze miatt ritkán kerül az asztalra. Leginkább akkor, amikor mamámtól finom házi csirkét kapok (leírhatatlan ízbeli különbség van a bolti és a házi csirke között). A cukkinis tócsni szerintem remekül passzol ehhez a főételhez ( Judit főtt rizzsel tálalta). A hagyományos burgonyából készült recepthez hasonló az elkészítési mód, csak a cukkini a fő alapanyag.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

10 db csirkecomb 690 Ft
3 db közepes hagyma 56 Ft
2 dl főzőtejszín 170 Ft
szárított tárkony
só, bors
1 db babérlevél
petrezselyemzöld 1 csokor 69 Ft
szárított rozmaring, kakukkfű
mustár
25 dkg gomba 179 Ft
2 dl víz vagy 2 dl száraz fehérbor
1 evőkanál liszt
olaj

16 db tócsnihoz:
80 dkg cukkini 955 Ft
2 db tojás 72 Ft
kb. 10-15 dkg liszt 12 Ft
4 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj a kisütéshez
-------------------------------
összesen kb. 2400 Ft

Mossuk meg jó alaposan a csirkecombokat és ha szükséges, tisztítsuk meg (én le szoktam húzni a bőrt is). Forró olajon mindkét oldalukat pirítsuk elő. A hagymát közben pucoljuk meg, vágjuk karikára és adjuk a húshoz. Ízesítsük sóval, borssal, kevés mustárral, majd szórjuk bele a lisztet és pirítsuk 1-2 percig. Öntsük fel a vízzel vagy a borral, szórjuk bele a fűszereket (kivéve a tárkonyt) és félig lefedve főzzük 40-45 percig alacsony lángon. Néha keverjünk egyet rajta és ellenőrizzük, hogy van-e alatta kellő mennyiségű víz vagy bor, nehogy leégjen az étel.

A gombát a gyerekek segítségével tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékonyan és adjuk a húshoz az utolsó 10 percre.

A körethez a cukkinit mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le a reszelő legnagyobb fokán. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást és a lisztet (ha hígnak találjuk az állagát, adjunk még hozzá lisztet). Serpenyőben hevítsünk olajat és tegyünk bele 1-1 fakanálnyi masszát. Lapítgassuk el kör alakúra (kb. félujjnyi vastag legyen) és mindkét oldalukat süssük szép pirosra. Sütés után a felesleges olajat papírtörlővel itassuk le.

A tejszínt a tárkonnyal keverjük el és öntsük a gombás ragura, majd forraljuk fel.

A kész tejszínes csirkecombokat a megsült cukkinis tócsnival tálaljuk.

TIPP: Kapor imádók figyelem! Tárkony helyett kaprot használva is tuti finom az étel!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése