2012. március 13., kedd

TAVASZ - 5. hét - CSÜTÖRTÖK - Paradicsomos burgonyagombóc


Paradicsomos burgonyagombóc
Az étel ötletét a legjobbotthon.blogspot.com oldalon megtalálható recept adta, apró változtatásokat végeztem csak rajta (például saját, jól bevált gombóc receptemet vettem elő, illetve a szószt nem rántással készítettem). Soha nem ettünk még burgonyagombócot paradicsomszószban, de mivel a kettőt külön-külön szeretjük, gondoltam nagy baj nem lehet a párosításukból. Nem is lett...
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

kb. 20 db közepes gombóchoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya 72 Ft
2 tojás 80 Ft
kb. 20 dkg liszt 28 Ft
só, őrölt bors

paradicsomszószhoz:
2 doboz hámozott paradicsom konzerv 398 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, kevés cukor
fél csokor petrezselyemzöld 40 Ft + kevés a szóráshoz
olaj
----------------------------------
összesen 640 Ft

A burgonyákat hámozás után vágjuk kisebb kockákra és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hűtsük langyosra, majd keverjük el benne a tojásokat, a lisztet és kevés borsot. Jól dolgozzuk össze a hozzávalókat és lisztes kézzel formázzunk közepes méretű gombócokat. Közben tegyünk fel egy nagy fazékban vizet főni kevés sóval.

A hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a közben megtisztított és szintén apróra vágott fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig a, majd öntsük bele a hámozott paradicsom konzerveket, levükkel együtt. Ízesítsük sóval és főzzük 8-10 percig. Végül botmixerrel pürésítsük a forró szószt, tegyük vissza a gázra, keverjünk el benne kevés cukrot és az aprított petrezselyemzöldet. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.

A közben felforrt vízben főzzük ki a gombócokat (forrástól számított 2-3 perc és készen vannak). Igazából akkor szedjük ki őket, ha feljöttek a víz tetejére, de előfordulhat, hogy leragadnak a fazék aljára. Ilyen esetben fakanállal válasszuk el a leragadt gombócokat a fazék aljától és 2-3 perc főzés után szedjük ki őket.

A kifőtt gombócokat a paradicsomszósszal leöntve és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

TIPP: a kitálalt étel tetejét finom reszelt sajttal tehetjük gazdagabbá, illetve a paradicsomszószt olasz módra bazsalikommal vagy oreganoval is lehet ízesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése