2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Paradicsomos Minestrone leves, sörös karajszeletek, tiramisu ehető kosárkában


Gyermekeim kedvence! A forró levesbe reszelt, megolvadt sajttal...hmmm...nagyon finom. Ez az egyszerű, anya készítette változat ízlik nekik a legjobban...
Hozzávalók:

1 sárgarépa 25 Ft
1 petrezselyemgyökér 40 Ft
1 kisebb zeller 80 Ft
1 evőkanál liszt
2 doboz hámozott paradicsom konzerv (vagy 1 liter paradicsomlé) 398 Ft
fél liter zöldségleves (lehet zöldségleves kockából is)
10 dkg sajt (Trappista) 180 Ft
só, őrölt bors
oregano, bazsalikom, cukor
---------------------------
összesen 725 Ft

A hámozott paradicsomokat öntsük levükkel együtt kisebb lábosba és alacsony lángon főzzük 8-10 percig. Közben ízesítsük sóval. Ha kész, botmixerrel pürésítsük a forró szószt, majd tegyük vissza a gázra, szórjunk bele kevés cukrot, borsot, oreganot, bazsalikomot és forraljuk fel.

A zöldségeket hámozzuk meg és a gyerekek segítségével vágjuk gyufaszál vékonyságúra . Egy nagyobb fazékban hevítsünk olajat és 3-4 perc alatt pirítsuk meg benne a zöldségeket. Keverjünk el benne 1 evőkanál lisztet, ezzel is pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel a paradicsomszósszal (vagy paradicsomlével) és a zöldséglevessel. A zöldségek puhulásáig főzzük.

Ha a levest a végén túl sűrűnek találjuk, öntsük fel kevés vízzel és ha szükséges, ízesítsük még sóval, cukorral.

A kész levest szórjuk meg a tányérunkban reszelt sajttal.

A recept a TV Paprika évekkel ezelőtti műsorából való, nagy kedvenc nálunk. Kisebbik lányom nem kedveli a sör miatt, ezért neki rántottam ki pár szelet karajt. Az eredeti recept sertésszűzből készült, de karajjal is tuti finom.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

70 dkg csont nélküli sertés karaj 1100 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 póréhagyma 139 Ft
1 nagyobb gezerd fokhagyma
kevés liszt
1 doboz világos sör 179 Ft
só, bors olaj

párolt káposztához:
1 nagy fej fehér káposzta 182 Ft
1 közepes fej hagyma 20 Ft
olaj
só, cukor, ecet
őrölt fűszerkömény

1 nagyobb bögre rizs 25 Ft
---------------------------
összesen 1700 Ft

A karajt szeleteljük fel kb. fél cm vastagságúra, sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd vágjuk a szeleteket 4 darabba. A darabokat forgassuk meg lisztben és tegyük félre.

A hagymákat tisztítás után vágjuk vékony karikára és egy nagyobb fazékban kezdjük el megpárolni kevés olajon: először a vöröshagymát, utána a pórét, legvégül a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy a póré ne égjen le! A megpuhult hagymákra tegyük rá a lisztben megforgatott húsdarabokat és süssünk kérget mindkét oldalukra 2-3 perc alatt. Az egészet öntsük fel a sörrel, enyhén sózzuk meg és félig lefedve főzzük a hús puhulásáig. A végén sűrű szaftot kell kapnunk.

A káposzta torzsáját vágjuk ki, külső leveleit távolítsuk el, vágjuk félbe, majd negyedbe és csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után vágjuk apróra.  Egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és karamellizáljunk rajta 3-4 evőkanál cukrot. A világosbarna cukorhoz adjuk hozzá az aprított hagymát és keverjük el (óvatosan, a lábostól távolabb állva, mert a hőkülönbség miatt nagyon sercegni fog). Szórjunk bele kb. 1 csapott evőkanálnyi fűszerköményt, keverjük el ezzel is, majd tegyük bele a csíkozott káposztát, amit csak most sózzunk meg. Kb. 2 evőkanálnyi sót tegyünk bele, hogy levet tudjon engedni. Öntsünk bele ecetet, jól keverjük össze és fedő alatt, néha megkeverve pároljuk puhára. Párolódás alatt többször kóstolgassuk és ha szükséges, ízesítsük további só, cukor vagy ecet hozzáadásával.

A megpuhult húst a párolt káposztával és a főtt rizzsel tálaljuk.

TIPP: én köretként, rizs helyett jobban szeretem a héjában sült burgonyát, így az is került a tányérra.


A tiramisut előző nap készítsük el, mert 1 nap kell ahhoz, hogy összeálljon. Ezt az édességet kisebbik lányom szinte egyedül szokta elkészíteni, hiszen egy sütés nélküli finomságról van szó. Kávé nálunk alig kerül bele, a likőr pedig teljesen kimarad. A mascarpone ára miatt nem tartozik a kevés pénzből elkészíthető édességek közé, viszont nagyon laktató.Már régóta ki szerettem volna próbálni ennek az ehető tálkának a receptjét, nagyon jól sikerült, finom lett, bár a sütést követő 1-2 óra elteltével puhult meg igazán.
Hozzávalók:

500 gramm jó minőségű mascarpone 979 Ft (a holnapi süteményhez félretettem belőle 100 grammot, ezt a mennyiséget 2 dl habbá vert tejszínnel lehet helyettesíteni)
4 nagyon friss tojás 144 Ft
4 evőkanál cukor

2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 470 Ft
fél kávéscsésze lefőtt kávé kevés vízzel elvegyítve
cukrozott kakaópor a szóráshoz
--------------------------------
összesen 1600 Ft

az ehető tálkákhoz (kb. 5 darabhoz):
5 dkg tojásfehérje (kb. másfél tojás) 72 Ft
5 dkg cukor 15 Ft
5 dkg liszt 8 Ft
5 dkg olvasztott vaj 23 Ft
--------------------------------
összesen 120 Ft

A tiramisuhoz a tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot és legalább 5 percig habosítsuk gépi habverővel. Váltsunk át fakanálra és keverjük bele a mascarponet, valamint a fehérjéből vert kemény habot is. (a habbá vert tejszín is most kerüljön bele)

Egy négyszögletes, magas falú tálat készítsünk elő a rétegezéshez: tegyünk az aljára egy sor babapiskótát, mindegyiket locsoljunk meg 1 teáskanál vizes kávéval, majd fedjük be a krém felével vagy harmadával, attól függően, hogy hány sor réteget szeretnénk egymásra helyezni. Az én tálam alapterülete nagy, ezért ennyi hozzávalóból két réteget tudok egymásra tenni. A krémre megint egy sor babapiskóta kerüljön, amit meglocsolunk a vizes kávéval és befedünk a maradék krémmel. Tetejét jó vastagon szórjuk meg a kakaóporral és tegyük be a kész édességet a hűtőbe egy éjszakára (lehetőleg lefedve).

Másnap készítsük el az ehető kosárkákat: a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjét (nem kell felverni) keverjük csomómentesre a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk 2-3 evőkanálnyi masszát és kenjük el lapos kör alakúra (olyan méretűre kenjük szét, hogy formázás után a tiramisu beleférjen). Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük aranybarnára. Vegyük ki és még melegen formázzuk meg két pohár segítségével az alábbi képen látható módon:
Hagyjuk a poháron pár percig, majd nagyon óvatosan, hogy ne törjön szét, vegyük le róla.

A tiramisut a kisült kosárkákban tálaljuk.

TIPP: a tiramisu krémébe tehetünk 2 dl habbá vert tejszínt attól függetlenül is, hogy nem vettünk el a mascarponéból 100 grammot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése