2012. május 28., hétfő

1 hét-hétszer 1 töltött finomság - Chilis babbal töltött burgonya


A gyerekeknek chili nélküli változat került a tányérra. Nagyon ízlett mindenkinek. Régebben vendégeknek is készítettem, akkor nem sárga, hanem hagyományos burgonyával, úgy is nagyon finom volt, de a sárga burgonyát már régóta ki szerette volna próbálni. Valóban van egy másfajta íze, azonban nem annyira eltérő a hagyományos változatétól.

Hozzávalók 5 főre:

5 db nagyobb méretű sárga burgonya 164 Ft
2 közepes fej vöröshagyma 30 Ft
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
2 doboz vörösbab konzerv 290 Ft
só, bors
chili fűszerkeverék
1 teáskanál oreganó
10 dkg sajt, nálam most Edami (cheddar a legjobb hozzá) 230 Ft
olaj

a tálaláshoz paradicsom és újhagyma
------------------------------------
összesen 915 Ft

A burgonyákat csomagoljuk alufóliába és 200 fokos sütőben süssük majdnem puhára (nekem ez 45-50 percbe telt, de a sütési idő hosszát a burgonyák nagysága határozza meg). Azért csak majdnem puhára, mert ha teljesen megsütjük, akkor a félbevágott burgonya közepét nehezebb kikaparni (széttörhet az egész és akkor nem tudjuk majd tölteni). Hűtsük ki, hámozzuk meg, majd a közepét kanállal vájjuk ki és a kivájt darabokat egyenlőre tegyük félre.

Miközben a burgonyák puhulnak a sütőben, készítsük el a chilis babot. Ehhez a hagymákat tisztítsuk meg és mindkettőt vágjuk apróra. Serpenyőben kevés olajon először a vöröshagymát pirítsuk sárgára, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Pár perc után öntsük bele a levétől megfosztott babot. Fűszerezzük sóval, borssal, oreganóval és végül öntsük bele a hámozott paradicsom konzervet is levével együtt (a chilit azért nem most raktam bele, mert a gyerekek nem szeretik a csípőset), valamint kevés vizet is. A bab puhulásáig főzzük a ragut, figyelve, hogy a folyadék ne párologjon el teljesen alóla.

Egy hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal és sorakoztassuk bele egymás mellé a kivájt burgonyákat. Mindegyiket sózzunk meg kissé, majd egyenletesen osszuk el bennük a babos ragut. (én most szórtam rá a saját és a párom burgonyájára a chili fűszerkeveréket). Mindegyik töltött burgonyára tegyünk rá egy szelet paradicsom karikát, majd reszeljünk rá sajtot. Toljuk a forró sütőbe és pirítsuk rá a sajtot.

Miközben pirulnak a töltött burgonyák, ne feledkezzünk meg a kivájt burgonya darabokról sem: ezeket a már üres, de még a ragutól szaftos serpenyőben pirítsuk át úgy, hogy a pirítás előtt kevés olajat öntünk a serpenyőbe.

A kész töltött burgonyákat a megpirult burgonya darabokkal, paradicsommal és újhagymával tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes, és finom is lehet, a családom körében nagyon népszerű a chilis bab.

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük a chilis babot, így, krumpliba töltve még jobb lehet! Guszta! :)

    VálaszTörlés