2012. május 16., szerda

TAVASZ - 11. hét - SZERDA - Bakonyi betyárleves


Minden kis és nagy betyárnak ajánlom:) Férjem egyik kedvenc levese. Laktató, ízletes, bár nálam a levesbetét még soha nem volt húsos derelye, mint ami az eredeti receptben szerepel. De ki tudja, elképzelhető, hogy egyszer azzal tálalom...

Hozzávalók:

15 dkg kolozsvári szalonna 175 Ft
10 dkg füstölt kolbász 265 Ft
15 dkg csiperke gomba 117 Ft
5 dkg liszt
1 közepes fej vöröshagyma 15 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 liter zöldségleves vagy csontleves
1-2 babérlevél
olaj
só, bors
kevés kakukkfű
kevés pirospaprika

(20 dkg húsos derelye)
------------------------------------
összesen 657 Ft

A szalonnát vágjuk apró kockára és közepes lábosban süssük zsírjára kevés olajat hozzáöntve. Közben a hagymát vágjuk szintén apróra és adjuk a szalonnához és hervasszuk meg. Közben a gyerekek tisztítsák meg nekünk a gombát és szeljék fel vékonyan őket. A vékony gomba szeleteket keverjük a szalonnás-hagymás alaphoz, fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel, majd 3-4 perc párolás után hintsük meg a pirospaprikával és öntsük fel a zöldséglevessel/csontlevessel. Dobjunk még bele 1-2 babérlevelet, a felkarikázott kolbászt és forraljuk fel.

(mehet bele a húsos derelye, amit főzzünk meg a levesben)

A lisztet keverjük simára kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tejfölt. A forró levesből merjünk hozzá pár evőkanállal, majd a már meleg habarást öntsük a levesbe. Rottyantsunk egyet rajta és már készen is van.

Tejföllel kínáljuk a kész levest.



A recept egy hajdú-bihar-megyei kis faluból származik, ahová nagyon sok gyermekkori élményem, emlékem fűződik...anyai nagyszüleim élnek ott (remélem még nagyon sokáig:)), akiknél kiskoromban sokat nyaraltam. Felejthetetlen emlékeim közé tartozik a legelőről este hazafelé tartó, teli tőgyű tehenek látványa, a frissen fejt tej illata, drága papám, aki traktorosként dolgozott a helyi TSZ-ben és hazafelé jövet megállt traktorjával az utca végén, arra várva, hogy mi, kisgyerekek odaszaladjunk hozzá és felülve a traktorra, együtt tegyük meg az utat hazáig, drága mamikám ijedtsége, amikor leestem a széna kazalról és eltört a kezem vagy amikor a kakasuk megkergetett, kezemben egy kistányér frissen szedett málnával...életemben nem futottam még olyan gyorsan, mint akkor...a finom sütemények, befőttek, kelt tészták varázslatos világa, amiket elrakott vagy sütött nekünk, a finom gyümölcsök a kertből...és még hosszan tudnám sorolni, de ...na, nézzenek oda, könnybe lábadt a szemem az élmények felelevenítése közben, erre a két drága öregemberre gondolva...

Szóval újirázi emlékeket soroltam el. Innen származik ez a süti recept is, garantáltan finom, házi sütemény, érdemes kipróbálni:)

Hozzávalók:

A piskótához:
6 db tojás 300 Ft
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
3 evőkanál olvasztott méz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál szódabikarbóna

A krémhez:
2 csomag főzős vanília puding 210 Ft
1 csomag vaníliás cukor 24 Ft
6 dl tej 95 Ft
20 dkg margarin 232 Ft
20 dkg porcukor 67 Ft

A habos réteghez:
4 dl habtejszín 398 Ft
2 csomag habfixáló 148 Ft
4 evőkanál porcukor
kevés vanília aroma

porcukor a szóráshoz
--------------------------
összesen kb. 1600 Ft

A piskóta hozzávalóit elfelezve két lapot sütünk: 3 egész tojást 3 evőkanál cukorral legalább 5 percig habosítunk gépi habverővel. Ezután belekeverjük a másfél evőkanál olvasztott mézet és az egy evőkanál kakaóporral, valamint a fél evőkanál szódabikarbónával elkevert 3 evőkanál lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük (tűpróbával ellenőrizzünk).

A tészta maradék hozzávalóiból elkészítjük és megsütjük a másik lapot is.

A két lap közül az egyiket apró kockára vágjuk, a másikat a tepsibe tesszük.

A krémhez a pudingport csomómentesre kikeverjük 16 evőkanál tejjel, majd a többi tejet is hozzáöntve alacsony lángon sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral felhabosítunk és a kihűlt pudinghoz adjuk. Jól elkeverjük és a kész krémet rákenjük a tepsiben várakozó piskótalapra.

A habos réteghez a porcukrot és a habfixálót összevegyítjük és csomómentesre keverjük a habtejszínnel. Belelöttyintünk némi vanília aromát és az egészet kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a pudingos krémre. Az egészet befedjük az apró piskóta kockákkal és a kész süteményt porcukorral leszórjuk.

A süteményt hűtőbe tesszük, majd nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

2 megjegyzés: