2012. május 19., szombat

TAVASZ - 11. hét - SZOMBAT - Újkrumplis tökleves


Olyan jó így tavasszal bemenni egy zöldségboltba és válogatni a tök, spenót, spárga, újkrumpli között, majd a megvásárolt alapanyagokból megfőzni például ezt a remek kis levest, amibe minden hozzám hasonló kapor imádó beleszórhatja (lehetőleg bőségesen:)) ezt a finom fűszernövényt. Ráadásul ez a leves nagyon gyorsan el is készül és ez a tulajdonsága még inkább vonzóvá teszi. Szokás szerint nem sűrítettem liszttel a levest, hanem most is a zöldségek összeturmixolása adta meg a kellő sűrűséget.
Hozzávalók:

1 db kisebb főzőtök 385 Ft
fél kg újkrumpli 300 Ft
1 sárgarépa 30 Ft
olaj
1 db babérlevél
só, bors
kapor
1 db zöldségleves kocka
---------------------------
összesen 715 Ft

Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk a megpucolt répával együtt kisebb kockára. Egy közepes lábosban hevítsünk olajat és pirítsuk meg benne a zöldségeket 3-4 perc alatt, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Várjuk meg, amíg felforr és dobjuk bele a zöldségleves kockát, valamint ízesítsük sóval, borssal és babérlevéllel. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük félpuhára a zöldségeket.

Közben hámozzuk meg a tököt, magját vágjuk ki és szeleteljük kisebb kockára. Adjuk hozzá a félig puha zöldségekhez és főzzük készre az egészet.

A még forró levest botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a gázra. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsük fel kevés vízzel és forraljuk fel.

Zárjuk el alatta a gázt, szórjuk bele az apróra vágott kaprot, fedjük le és 10 percig hagyjuk pihenni a levest.


A Stahl Juditnál látott eredeti recept borjúkarajt, pármai sonkát és juhsajtot ír elő, én ezt kicsit pénztárca barátabbá tettem és sertés karajból, Sümegi sonkából és Trappista sajtból készítettem el ezt a nagyon finom ételt, melyet olaszos paradicsomszósszal tettem gazdagabbá. Mindenkinek nagyon ízlett, a gyerkőcöknek kiváltképp:)

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

10 közepes szelet sertés karaj (csont nélküli) 1345 Ft
10 vékony szelet Sümegi sonka 125 Ft
10 dkg Trappista sajt (10 szeletbe vágva) 159 Ft
só, bors

paradicsomszószhoz:
1 közepes fej vöröshagyma 15 Ft
2 gerezd fokhagyma
2 doboz hámozott paradicsom konzerv 398 Ft
só, bors
oregano
bazsalikom
kevés cukor
-----------------------------------------
összesen 2050 Ft

A hússzeleteket klopfoljuk ki és mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Fektessünk rájuk egy-egy szelet sonkát és sajtot, majd szorosan tekerjük fel őket. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat és az összes hústekercset tegyük bele. Fedő alatt pároljuk puhára mindegyiket, majd ha az összes lé elforrt, vegyük le a fedőt és a tekercsek mindegyik oldalát süssük pirosra.

Közben a paradicsomszószhoz a hagymát vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc pirítás után a hámozott paradicsom konzervet is (levével együtt). Ízesítsük sóval, borssal és főzzük 8-10 percig. Ezután botmixerrel pürésítsük, tegyük vissza a gázra, szórjuk bele az oreganót, bazsalikomot és kevés cukrot. Forraljuk fel és a kész mártást öntsük a serpenyőben pirosra sült tekercsekre. Pároljuk együtt további 5 percig, majd zárjuk el alatta a gázt.

A kész ételt főtt rizzsel tálaljuk.

1 megjegyzés: