2012. július 16., hétfő

NYÁR - 16. hét - HÉTFŐ - Olaszos rakott galuska



...vagyis a MEGUNHATATLAN HAZAI, avagy NOKEDLI MÁNIA 7! Igen, ismét egy nagy sikert aratott, de egyszerű nokedli recept következik, olasz módra. Tulajdonképpen a MILÁNÓI és a BOLOGNAI spagetti ötvözete, hiszen van benne gomba és darált hús is, paradicsom szószban, fokhagymával, bazsalikommal és olajbogyóval bolondítva. Remek kis étel lett:)

Hozzávalók 5 főre:

a galuskához:
5 db tojás 190 Ft
kevés víz (kihagyható)
liszt (kb. fél kg) 81 Ft

az olaszos mártáshoz:
fél kg darált sertéshús 499 Ft
2 gerezd fokhagyma
25 dkg csiperke gomba 195 Ft
kb. fél liter paradicsomlé 132 Ft
só, bors
olaj
fél csokor petrezselyemzöld 25 Ft
1 teáskanál szárított bazsalikom

10 dkg mini mozarella 149 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 kis üveg zöld, magozott olajbogyó 229 Ft
--------------------------------------------
összesen 1585 Ft

A galuskához a tojásokat verjük habosra és tegyünk hozzá kb. 1 dl vizet (a víz kihagyható, de a galuska mennyiségének növelése érdekében - tojás helyett - szoktam beletenni, egyébként van olyan recept, ahol 1 db tojást írnak elő a galuskához és a többi tojást vízzel pótolják - ez az abszolút költségt akarékos verzió ). Keverjük hozzá a sót és annyi lisztet, amennyivel egy keményebb, jól szaggatható masszát kapunk (a liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert függ a tojások nagyságától - sok helyen látok kisebb tojásokat 29 Ft-ért - illetve a tojásokhoz adott víz mennyiségétől  is, az a jó tészta, amelyet már alig bírunk a fakanállal keverni és a fakanalat kivéve belőle, a tészta nem folyik le a fakanálról, nem csúszik le róla, nem nyúlik, mint a rágógumi, hanem stabilan rajta marad).

A kész galuskatésztát hagyjuk addig pihenni, amíg az olaszos ragut elkészítjük. Ehhez tisztítsuk meg a gombát - bátran hívjuk a gyerekeket segítségül a konyhába és bízzuk rájuk ezt a feladatot - , majd szintén a gyerekek közreműködésével vágjuk vékony szeletekre (a gomba kalapját és törzsét is használjuk fel).

A fokhagymát tisztítás után aprítsuk fel.

Egy nagyobb serpenyőben tegyünk fel olajat melegedni, majd borítsuk bele a darált húst és a gombát is. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk őket együtt pirulni. Amint a hús kifehéredett és minden folyadék elpárolgott alóla, adjuk hozzá a fokhagymát és 1-2 perc pirítás után öntsük fel a paradicsomlével. Most tegyük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet is és kb. 10 percig forraljuk (illetve addig, amíg a hús megpuhul).

Miközben a húst a gombával feltettük pirulni, egy nagyobb fazékban forraljunk vizet a galuskának egy evőkanál sóval. A lobogó vízbe szaggassuk bele a galuskát és 3-4 perc forralás után szűrjük le.

Egy hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal, majd tegyünk bele egy sor kifőtt és leszűrt galuskát. Erre jön egy sor paradicsomos-húsos-gombás ragu, majd megint egy sor galuska és végül a maradék ragu (nálam két rétegre elegendő alapanyag volt, mert elég nagy alapterületű a tálam, ha valaki kisebbet használ, akkor természetesen 3-4 réteg is kijön).

A rétegelt étel tetején osszuk el a tejfölt és a kettőbe vágott mini mozarella golyókat is. A kész ételt toljuk előmelegített, forró sütőbe és addig melegítsük, amíg a sajt elolvad a tetején (tovább nem érdemes, mert kiszárad az étel).

Az olajbogyót vágjuk vékony karikákra és a kész ételt mindenki a saját tányérján megszórhatja vele.

2 megjegyzés:

  1. Kérek, kérek, kérek! Fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon fincsi! Érdemes kipróbálni, nem egy veszettül bonyolult étel:)

      Törlés