2012. július 29., vasárnap

NYÁR - 17. hét - VASÁRNAP - Mese muffin



Mesésen puha tésztába bújtatott csokikrém és üvegfesték technikával készített mesefigurák cukormázból a tetején, ez nálunk a mese muffin. A gyermekeimet leptem meg ezekkel a muffinokkal most hétvégén. Már írtam arról, hogy anyukáméknál nyaralnak Mezőtúron és már alig várták ők is, meg mi is a párommal, hogy 5 nap után találkozzunk:)

Az üvegfesték technikával készült díszítést már többször használtam tortákon, süteményeken, mert szerintem így is minden figurát (legyen az mesefigura gyerekeknek, vagy egyéb motívum -autó, kamion, motor, halacska...- felnőtteknek) el lehet készíteni, elég egyszerűen: sűtőpapírra át kell rajzolni az előre kiválasztott és kinyomtatott motívumot olvasztott étcsokival (ez lesz a kontúr vonal), majd a közepét a motívumnak megfelelő színekkel ki kell színezni színes cukormázzal. Az egész kb. fél nap alatt kiszárad és a sütőpapírról óvatosan lehúzva rá kell tenni a tortára, muffinra, vagy egyéb süteményekre.

Hozzávalók 20 db muffinhoz:

4 db tojás 152 Ft
5 dkg cukor 14 Ft
9 dkg étcsoki 249 Ft
9 dkg puha vaj 65 Ft
5 dkg porcukor 17 Ft
1 zacskó vaníliás cukor 34 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
fél csomag sütőpor

a krémhez:
1 zacskó étcsokis főzős pudingpor 105 Ft
5 evőkanál cukor
2,5 dl tej 36 Ft
5 dkg étcsoki 124 Ft
10 dkg vaj 73 Ft

a mintákhoz:
a kontúr vonal megrajzolásához kb. 5 dkg olvasztott étcsoki (ez elég sok mintához elég, de ami kimarad, azt be lehet keverni a muffin tésztájába) 124 Ft
a színezéshez 1 tojásfehérjéből, pár csepp citromléből és 10 dkg porcukorból kevert cukormáz, különböző színű ételfestékkel megszínezve (nekem piros és sárga volt csak itthon) 75 Ft

muffin sütőpapír
--------------------------------------------
összesen 1100 Ft

Először a mesefigurákat készítsük el, mert kell nekik fél nap a kiszáradáshoz. Ehhez vágjunk le egy darab sütőpapírt és az előre, például mesekönyvből vagy kifestőből kiválasztott, a muffin tetejére ráférő kisebb figurákat rajzoljuk át a sütőpapírra (tegyük rá az áttetsző sütőpapírt a figurára és ha már biztos kézzel dolgozunk, akkor egyből az olvasztott csokival, ha még nem vagyunk biztosak magunkban, akkor először, nagyon halványan ceruzával, majd a ceruza mintát olvasztott csokival rajzoljuk meg - ugyanúgy, mintha üvegfestékkel dolgoznánk). Hagyjuk a csokit megdermedni (a cél mihamarabbi elérése érdekében mélyhűtőbe is tehetjük). Addig készítsük el a cukormázakat: a tojásfehérjét kezdjük el felverni a pár csepp citromlével, majd ha már keményedni kezd, adjuk hozzá a porcukrot és verjük tovább. A végeredménynek egy keményebb, de még folyós masszának kell lennie. Döntsük el azt, hogy mennyi színt szeretnénk használni és ennek megfelelő számú kisebb pohárkába öntsünk a fehér cukormázból (nekem most csak piros és sárga ételfestékem volt, így 4 színnel dolgoztam: maradt a fehér szín, valamint a sárga, a piros és a kevesebb piros festékkel készült rózsaszín). Mindegyik fehér cukormázhoz keverjünk annyi ételfestéket, amilyen mély árnyalatú színt szeretnénk kapni (nem kell hozzá sok) és hagyjunk színezetlen fehér cukormázat is. A csoki kontúr megrajzolásához is használt eszközt (ami lehet egy icipici lyukkal ellátott zacskó vagy előre megvásárolt cukormáztoll, ami kifogyott és helyére tettük a saját cukormázunkat vagy kifogyott és forró vízzel nagyon jól kimosott üvegfestékes tubus) töltsük meg először az egyik színnel és színezzük ki a figura azon részét, amelyiket szeretnénk, majd töltsük meg a másik színnel és ezzel is színezzünk...és így tovább. Az elkészült figurákat tegyük száraz helyre száradni. Ha maradt cukormáz, akkor 1-2 muffin tetejét megcsíkozhatjuk vele.

A muffin krémjéhez a pudingport főzzük sűrűre a tejjel és a cukorral, majd csorgassuk hozzá az olvasztott csokit. Hűtsük ki és végül keverjük hozzá a vajat.

Kapcsoljuk be a sütőt.

A muffin tésztájához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét kezdjük el felverni és ha már keményedni kezd, adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább kemény habbá. A csokit olvasszuk meg, a lisztet keverjük össze a sütőporral.

 A vajat keverjük habosra a porcukorral és vaníliás cukorral, majd apránként adjuk hozzá az olvasztott csokit és egyenként a tojások sárgáját. Ezután még mindig a gépet használva keverjük bele a kemény fehérje hab harmadát, majd a sütőporos lisztet. Végül fakanálra váltva óvatosan forgassuk bele a megmaradt fehérje habot is.

A muffinsütő horpadásait béleljük ki a papírokkal (későn vettem észre, hogy elfogyott, ezért kivajaztam és kiliszteztem a horpadásokat) és töltsük meg 1/3-ad részéig a tésztával. Erre tegyünk rá kb. 1 teáskanál pudingos krémet, majd fedjük be még egy adag tésztával. Ügyeljünk rá, hogy a horpadás 2/3-ad részéig érjen csak a tészta.

Toljuk előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig (az én 13 éves sütőm kizárólag 200 fokon süt, erre a hőfokra vonatkozik a 20-25 perc). Ha papír nélkül sütöttük, akkor hagyjuk kihűlni és csak ezután vegyük ki a megsült muffinokat a formából. Hagyjuk kihűlni.

Tetejét a megszáradt mesefigurákkal, illetve a kimaradt cukormázzal megcsíkozva díszítsük. Na itt hiba csúszott a számításomba: az előre megrajzot és megszáradt figurákat nem sikerült lehúzni a sütőpapírról! Eltörtek! Teljesen kétségbe voltam esve, hiszen nem kis munkát feccőltem a figurák elkészítésébe! Máskor hiba nélkül le tudtma szedni őket a sütőpapírról, most viszont nem! Máig nem sikerült megfejteni a hiba okát, szerintem a cukormázzal nem sikerült valami:( Mindegy, ez már így alakult. Az a legjobb megoldát, ha az ember a figurákat közvetlenül a torta vagy muffin tetejére rajzolja és hagyja azon megszáradni, csak ehhez nagyon biztos és ügyes kéz kell! Azért posztolom ki ezt a félresikerült próbálkozást is, mert vállalom, hogy nem mindig sikerül az, amit az ember eltervez. Másrészt pedig, hátha kapok tőletek valami jó kis ötletet ezzel a technikával kapcsolatban:)

...talán Micimackó és Malacka egy picit még felismerhető, a többi figurát - emelyek teljesen széttörtek - összemorzsolva rászórtam a muffinok tetejére...

2 megjegyzés:

  1. Nem ismertem ezt a technikát, de nagyon ötletes és kivitelezhető! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Igazán aranyos sütikék lettek :)

    VálaszTörlés