2012. augusztus 11., szombat

NYÁR-18. hét-SZOMBAT- Szilvás pi(zza)te


Igazából pite, de olyan, mint egy pizza (jó vékony tésztával, ahogy szeretjük...)

Hozzávalók:

a tésztához:
1 bögre liszt
fél bögre étkezési keményítő
9 dkg vaj 78 Ft
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája 38 Ft
1 teáskanál víz
1 teáskanál vanília aroma

a töltelékhez:
fél kg szilva 100 Ft
fél bögre cukor
negyed bögre víz
2 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé

a tálaláshoz 2 dl habtejszín 1 evőkanál porcukorral felverve 148 Ft
--------------------------------
összesen kb. 500 Ft

A tésztához a lisztet vegyítsük össze az étkezési keményítővel, majd morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a lágyan felvert tojássárgáját, egy teáskanál vizet, valamint a vanília aromát és gyúrjuk össze lágy tésztává. Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra és béleljünk ki vele egy 20 cm-es formát (az én formám nagyobb, így szuper vékonyságú pitém lett....). 200 fokon süssük 20 percig a tésztát úgy, hogy a tetejére sütőpapírt teszünk, a sütőpapírra pedig szárazbabot szórunk (így nem fog felpúposodni a tészta, ez a vaksütés). Vegyük ki a babot és a papírt és további 5 percig süssük (mivel az én tésztám nagyon vékony lett, nem volt szükség ennyi sütési időre).

Közben a szilvákat mossuk meg, vágjuk ketté, magozzuk ki. A cukor feléből és a vízből készítsünk szirupot és ebben puhítsuk pár percig a szilvákat. Alaposan csöpögtessük le és a sziruppal együtt tegyük félre.

Az étkezési keményítőt keverjük ki a maradék cukorral és kevés sziruppal, majd sűrítsük be vele a gázra visszahelyezett és felforrt szirupot. Sűrítsük be, zárjuk el alatta a gázt és legvégül tegyük bele a citromlevet.

Ezzel a besűrített mázzal kenjük meg az elősütött pite tetejét, rendezgessük el rajta a szilvákat (nekem nem volt otthon fél kilónyi belőle, ezért elég foghíjas lett...természetesen az a cél, hogy a tészta teljes felületét rakosgassuk ki), kenjük be őket a maradék mázzal és tegyük vissza a sütőbe további 5-10 percre.

A kész süteményt langyosan vagy hidegen, de mindenképpen a porcukorral ízesített tejszínhabbal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése