2012. szeptember 13., csütörtök

ŐSZ-20. hét-CSÜTÖRTÖK- Szilvás nudli, derelye és gombóc


Nagylányom a nudlit szereti, kisebbik lányom a gombócot, kisfiam mindkettőt, párommal pedig mindkettőn kívül a derelyét is. Így elkészítettem mindhárom verziót, hogy kiscsaládomban mindenki mosolyogva és elégedetten álljon fel az asztaltól:) 

Hozzávalók 5 főre:

1 kg krumpli 115 Ft
kb. fél kg liszt 82 Ft
2 tojás 70 Ft

2 evőkanál vaj

jó sűrű házi szilvalekvár

zsemlemorsza
olaj

porcukor
-------------------------
összesen kb. 350 Ft

A krumplit héjastól főzzük puhára, majd langyosra hűtve hámozzuk meg, törjük össze, keverjük bele a tojást, vajat, sót, végül a lisztet. Jól dolgozzuk össze, majd alaposan meglisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vékony kör vagy téglalap alakúra (a nyújtófát is érdemes belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta).

Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni kevés sóval.

A kinyújtott tésztát annak megfelelően vágjuk fel, hogy mit szeretnénk készíteni belőle: ha gombócot vagy derelyét, akkor négyzet alakúra, ha nudlit, akkor kb. 1 cm széles csíkokra. A négyzetek közepébe tegyünk egy teáskanál (vagy ha nagyobb négyzeteket vágtunk, 1 evőkanál) szilvalekvárt, majd gombóc esetén formáljunk gömböt a tésztából úgy, hogy a lekvár lehetőleg a gombóc közepén maradjon és ne folyjon ki, derelyénél pedig hajtsuk a négyzetet háromszög alakba és a széleket jól nyomkodjuk össze, hogy a lekvár ne tudjon főzés közben kifolyni. Nudli esetén a csíkokat egyenként sodorjuk henger alakúra, majd éles késsel vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.

Először a nudlikat főzzük ki a vízben, majd jöhet a gombóc és a derelye. Addig kell főzni, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután szűrjük le és forgassuk meg kevés olajon megpirított zsemlemorzsában.

A meghempergetett nudlit, gombócot és derelyét fedjük le kb. 10 percre, hogy a zsemlemorzsa megpuhuljon, majd a nudlit szilvalekvárral és porcukorral, a gombócot és derelyét porcukorral megszórva tálaljuk.




7 megjegyzés:

  1. Látom semmit nem bíztál a véletlenre! :-D Én mindegyikből kértem volna!

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom Zsuzsához, én is szívesen végigkóstolnám a repertoárt! :)

    VálaszTörlés
  3. Egyszerre ennyi munkaigényes kaja, hát nem vagy semmi, az biztos. Én is kértem volna mindegyikből :))

    VálaszTörlés
  4. Mindegyiket imádom, de holnap nudlit fogok készíteni:) anyukám mindig ugyanígy készítette, hogy mindenkinek jó legyen, és még ráadásul mákos változat is készült, én megelégszem holnap a nudlival.

    VálaszTörlés