2012. szeptember 15., szombat

ŐSZ-20. hét-VASÁRNAP- Török fűszerezésű húsgolyók


Megint egy remek Alexa Christie fűszerkeverék, mégpedig a baharat, mellyel megbolondítva a darált sertés- és marhahús keveréket, egy egzotikusan fűszeres húsgolyó lett a végeredmény. Grillen sütve még finomabb lehetett volna...:) (a képen a már bemutatott gyros csirkenyárs látható még)

Hozzávalók:

fél kg darált sertéshús 563 Ft
fél kg darált marhahús 699 Ft
1 nagyobb fej hagyma 23 Ft
a következő fűszerkeverék: 1/2 teáskanál őrölt fehér vagy fekete bors, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 teáskanál szerecsendió, 3/4 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 teáskanál őrölt kardamon
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft


a kisült húsgolyókat a következő öntettel tálaljuk:
1 kis pohár tejföl 69 Ft
2 evőkanál házi paradicsomszósz
kevés chiliszósz
-----------------------
összesen 1400 Ft

A darált húsokat gyúrjuk össze a reszelt hagymával, a fűszerkeverékkel, az aprított petrezselyemzölddel és ízlés szerinti sóval, majd tegyük hűtőbe pár órára (vagy akár egy éjszakára is), hogy az ízek összeérjenek.

A hűtőből kivéve formázzunk diónyi gombócokat és húzzuk saslik pálcára vagy vékonyabb nyársra. A húsgolyókat legjobb grillen megsütni vagy a sütő grillfokozatát használni, de ezek hiányában olajjal kikent tepsiben is finomra sül. A húsgolyókat sütés előtt kenjük meg olajjal és legalább egyszer forgassuk meg őket sütés közben.

A házi paradicsomszószhoz egy kisebb fej apróra vágott hagymát pároljunk meg kevés olajon, majd adjuk hozzá a héjától megfosztott, apróra vágott paradicsomot (kb. 3 db-ot). Sózzuk meg, szórjunk rá ízlés és recept szerinti fűszereket (oreganót, bazsalikomot, borsot, cukrot) és főzzük szét a paradicsomokat alacsony lángon. Figyeljünk rá, hogy a paradicsom ne égjen le. Esetleg kevés vizet önthetünk alá. A legvégén botmixerrel pürésítsük, majd a gázra visszatéve forraljuk fel és készen van. A szószt hűtsük ki, majd keverjük el a tejfölben a chiliszósszal vagy tört chili paprikával együtt.

3 megjegyzés: