2012. szeptember 21., péntek

ŐSZ-21. hét-PÉNTEK- Parajos-fetás rétes és puliszkatekercs




Egy nagy szatyor parajt vásároltam egy nénitől a bolt előtt 500 Ft-ért, így az alapanyag adott volt, már csak valami jó kis receptet kellett előbányásznom a kis füzetemből hozzá. Szóba jött a parajos lasagne és a parajos gnochi is, végül egyik sem győzött, mert a kis füzetem lapozgatása közben szembe jött velem ez a két recept. A puliszkát imádom, de mivel igen jelentős mennyiségű parajt szereztem be, elkészítettem a parajos-fetás rétest is

Hozzávalók:

a réteshez:
1 csomag 4 lapos réteslap 149 Ft
kb. fél kg spenót
vaj
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
kevés tej vagy főzőtejszín
10 dkg feta sajt 187 Ft

a puliszkatekercshez:
1 nagy bögre kukoricadara
kb. 2 nagy bögre zöldségleves
kb. fél kg spenót
2 gerezd fokhagyma
vaj
szerecsendió
kevés tej vagy főzőtejszín
10 dkg feta sajt 187 Ft
--------------------------
összesen kb. 1100 Ft

1. A spenótot tisztítsuk meg, majd dobjuk rá kevés olvasztott vajon 1-2 perc alatt megpirított fokhagymára. Ízesítsük sóval, szerecsendióval és kevés tejet vagy tejszínt aláöntve pároljuk addig, amíg a spenót levelek összeesnek. A tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük össze, majd forraljuk fel. Ha túl híg lenne, kevés tejben vagy tejszínben elkevert liszttel sűríthetjük (vagy esetleg 1 db tojást is adhatunk hozzá)

A réteslapokat egyenként kenjük meg kb. 5 dkg olvasztott vajjal és a spenótos krém harmadával, valamint morzsoljuk rá a feta harmadát. Így rétegezzük őket. A legfelső lapot vajjal kenjük meg. Az egészet süssük készre 200 fokos sütőben.

A puliszkához forraljuk fel a zöldséglevest és a darát szép apránként öntsük hozzá, miközben kézi habverővel kevergetjük. Mikor az össze dara belekerült, főzzük kb. 3-4 percig (a kavargatást abba nem hagyva), ha szükséges sózzuk meg, majd húzzuk le a tűzről és kenjük rá a masszát téglalap alakban egy olajjal vékonyan megkent alufólia darabra. Egyenletesen terítsük szét a tetején az 1. pontban leírtak szerint elkészített parajt és morzsoljuk rá a feta sajtot, majd az egészet tekerjük fel (mint a bejglit) és hagyjuk kihűlni. Ezután szeleteljük fel kb. 2 cm vastag szeletekre és a szeleteket süssük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 200 fokon egy kicsit "pirosasra".

(Nagyon ügyeljünk a só mennyiségére, mert a feta is sós, nehogy túlsózzuk az ételt)

A puliszkatekercs másnap reggelire fogyasztva is nagyon finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése