2012. október 1., hétfő

Brownie torta vanília fagyival


Anyukám 62. születésnapját ünnepeltük a hétvégén és Judit húgommal egyeztetve ezt az egyszerű és finom brownie tortát sütöttem neki, melyhez húgom vásárolt egy doboz vanília fagyit is (gyerkőceim nem kis örömére...). A menü egyébként vörösboros kakaspörkölt volt juhtúrós sztrapacskával, valamint kacsasült hagymás-szerecsendiós tört krumplival és baconbe tekert aszalt szilvával, természetesen a mezőtúri baromfiudvar kakasát és kacsáját készítették el erre a szép alkalomra. Olyan finom illatok szállingóztak Judit konyhájában, hogy kellően korgó pocakkal láttunk neki az ebédnek, mely elfeledtette velem, hogy fotózni kellene a sok finomságot. Nagylányom kérdezte meg tőlem a kakaspörkölt felének elfogyasztása után, hogy "Anya, nem fényképezed le?". De akkora már csak romok hevertek a tányéromon. De semmi gond, mert bár nagyon ritkán eszünk kakast, azért remélem jövőre szintén a menü része lesz és akkor résen leszek, már ami a fényképezést illeti...:)

Hozzávalók egy 26 cm-es formához:

10 dkg vaj 75 Ft
10 dkg étcsoki 249 Ft
30 dkg cukor 84 Ft
1 csipet só
1 kis üveg vanília aroma 178 Ft
3 tojás 114 Ft
12,5 dkg liszt 21 Ft
2 evőkanál kakaópor

Tetejére:
7 evőkanál habtejszín
10 dkg étcsoki 249 Ft
----------------------
összesen 970 Ft

Egy kisebb lábosban olvasszuk össze a vajat és a csokit, majd a tűzről lehúzva keverjük hozzá a cukrot, sót, vanília aromát, egyenként a tojásokat, majd a lisztet és végül a kakaóport.

A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg úgy, hogy a közepe krémes legyen (2-3-szor nézzünk rá sütés közben a tortára és ha a teteje már szilárd, nem folyós, akkor tűpróbával ellenőrizzük le a közepét).

Hagyjuk a formában hűlni, majd a tejszínnel összemelegített csokival vonjuk be a tetejét, hagyjuk megszilárdulni és csak ezután szeleteljük fel. Vanília fagyival vagy anélkül is nagyon finom édesség.


14 megjegyzés:

  1. Jó ötlet tortaként sütni, el is fogadnék egy szeletkét egy gombóc fagyi társaságában! :) Anyukádnak mégegyszer, utólag is nagyon sok boldog szülinapot erőben, egészségben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a köszöntést és a tortára vonatkozó elismerő szavakat!:)

      Törlés
  2. Ide vele! :) Egyébként próbáltad már a kólatortát? Ugyanilyen íze lesz, és vaníliafagyival az is mennyei! Én a nyáron sütöttem (a blogon megtalálod), párom azóta is rendszeresen követeli :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetlen egyszer sütöttem kólatortát, de nem ízlett senkinek. Még a bejegyzést sem posztoltam ki, anniyra keserű csalódás volt. Viszont megnéztem nálad és a te verziód megér egy újabb próbálkozást:)

      Törlés
  3. A menüt végigolvasva nem csodálom, hogy elfelejtettél fotózni...:) Fantasztikusan finom tortát kapott anyukád! Isten éltesse őt még egyszer sokáig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen a köszöntést:)

      Törlés
  4. Jöhet! Jöhetjöhetjöhet! :-)))

    Istenkirályság volt a menü, és boldog születésnapot az ünnepeltnek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Viki! Anyucim mennyire fog örülni, hogy ilyen sokan kívánnak neki boldog szülinapot!:)

      Törlés
  5. Jöhetne egy szelettel!:)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű és nagyon szuper egy ilyen fejedelmi szülinapi ebéd után:) Isten éltesse anyukádat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! El sem fogja hinni anyuci, hogy még Norvégiából is felköszöntötték!:)

      Törlés