2012. október 11., csütörtök

ŐSZ-24. hét-CSÜTÖRTÖK- Zelleres gombaraguval töltött palacsinta


Az utóbbi időben minden héten készül nálunk palacsinta. Sósan és édesen. Most gombás raguval töltöttem meg, a kimamardt példányok pedig édes tölteléket kaptak (a gyermekeim pedig szabad kezet a tölteléket illetően...)

Hozzávalók 5 főre:

a palacsintához:
8 db tojás 320 Ft
8 dl tej 116 Ft
80 dkg liszt 132 Ft
kb. 1 liter szódavíz 56 Ft
olaj
csipet só

a gombás raguhoz:
25 dkg barna csiperke gomba 279 Ft
10 dkg fehér csiperke gomba 79 Ft
1 kisebb fej hagyma 9 Ft
1 gerezd fokhagyma
fél csokor zellerzöld
1 dl tejföl 42 Ft
1 dl tejszín (magasabb zsírtartalmú) 127 Ft
1 csapott evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
só, bors

a tetejére 5 dkgfüstölt sajt és 5 dkg trappista sajt 214 Ft

a maradék palacsinta töltéséhez kakaópor és lekvár
---------------------------------------------------------
összesen kb. 1374 Ft

A palacsintatésztát a szokásos módon keverjük be és hagyjuk állni a ragu elkészültéig.

A raguhoz egy közepes serpenyőben hevített olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és 1-2 perc pirítás után tegyük bele a megtisztított és felcsíkozott gombákat. Ízesítsük sóval, borssal és az aprított petrezselyemzölddel, majd alacsony lángon addog főzzük, amíg a gomba alól az összes víz elfő. Közben a lisztet keverjük csomómentesre kevés vízben és adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, valamint kevés sót és a pirospaprikát. Miután a gomba megpuhult, öntsük fel a tejszínes habarással.

A palacsintatésztából süssünk a szokásosnál valamivel vastagabb palacsintákat és egyenként töltsük meg a gombás raguval. A megtöltött batyukat helyezzük hőálló tálba, szórjuk rá a kétféle sajt reszelékét és addig tartsuk forró sütőben, amíg a sajt megolvad a tetején.

A megmaradt palacsintákat, amelyekbe már nem jutott gombás töltelék, töltsük meg kedvünk és ízlésünk szerinti édes töltelékkel.


1 megjegyzés: