2012. október 15., hétfő

ŐSZ-24. hét-VASÁRNAP- Vasárnapi töltött csirke


Mamámtól kaptam egy szép egész csirkét, így végre elkészíthettem az Alexánál már régen kiszemelt töltött csirke receptet. Sajnos az én sütőmön nincs grill fokozat, ezért nem tudtam meggrillezni a csirkét, de így is finom lett. A pálmát azonban a köret vitte el! Kacsazsíron sütöttem az egészet, mely borral felöntve és a zöldségekkel egybesülve valami páratlan ízélményt nyújtott!

Hozzávalók:
1 egész csirke
1 közepes fej hagyma
15 dkg barna csiperke
15 dkg fehér csiperke
1 csirkemáj (lehet több is, mamám a csirke 1 db máját csomagolta a csirkéhez)
2 gerezd fokhagyma
rozmaring, majoránna
fél csokor petrezselymzöld
só, őrölt színes bors
1 tojás keményre főzve
kacsazsír

köret:
10 dkg barna csiperke
10 dkg fehér csiperke
3 db alma
fél kg krumpli
fél zellergumó

kacsazsír
kb. 2 dl száraz fehérbor

A csirkét kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg. A töltelékhez kevés kacsazsíron dinszteljük meg az apróra vágott hagymát a fűszerekkel együtt, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a tisztított, apróra vágott gombákat. Alacsony lángon hagyjuk, hogy a gomba alól az összes víz elfőjön, majd sózzuk és borsozzuk meg, végül adjuk hozzá a szintén apróra vágott csirkemájat. Pirítsuk kb. 8 percig, majd zárjuk el alatta a gázt és végezetül keverjük hozzá a villával szétnyomkodott főtt tojást is.

A krumplit hámozás után vágjuk közepesen vastag karikákra és béleljünk ki vele egy kacsazsírral jól kikent hőálló tálat. Sózzuk meg, majd tegyük rá a csirkét, amit töltsünk meg az elkészült töltelékkel (ne csak a belsejébe kerüljön töltelék, hanem a bőre alá is tegyünk belőle - a comboknál vágjuk fel a bőrt és kezünkkel tágítsuk ki a rést). A nyílásokat egy fogpiszkálóval húzzuk össze, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni. Az egészet alufóliával fedjük le és forró sütőben süssük 20 percig, majd vegyük ki, öntsük alá a bort és lefedve toljuk vissza a sütőbe. Újabb 20 perc eltelte után megint vegyük ki és locsoljuk meg a csirkét az ízletes szafttal. Ezt a locsolgatást minden 20. percben végezzük el.

Közben a köret többi zöldségét tisztítsuk/hámozzuk meg, a gombákat szeleteljük fel, a zellert vágjuk vékony cikkekre az almával együtt és amikor már egy órája sül a csirke, tegyük mellé és pároljuk puhára az egészet.

Az utolsó 20 percre vegyük le a fóliát és hagyjuk a csirkét szép pirosra sülni.

Akinek van grill fokozat a sütőjén, az Alexa előírásait kövesse. A köret igazából bármilyen zöldség lehet (Alexa spárgát is tett hozzá), ízlésünk és az idény figyelembe vétele mellett.

2 megjegyzés: