2012. november 19., hétfő

ŐSZ-26. hét-HÉTFŐ- Pupusa őrület (2. felvonás)


Nem tudunk betelni vele, ez az igazság! Háromszoros adagot készítek belőle, különböző töltelékekkel és az utolsó morzsáig elfogy! Nekem még mindig a tonhalas-újhagymás ízlik a legjobban, a gyerekeknél a májkrémes van első helyen:) Most hétvégén anyósom születésnapját ünnepeltük, aki libamájat sütött nekünk. Pár pupusát a libahájból kisült libazsírral kentem meg és a finom libamájjal töltöttem meg. Ugye, mondanom sem kell, hogy milyen finom volt...

Hozzávalók (háromszoros adag):

90 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor
1,5 dl olaj
4,5 dl víz
1 evőkanál só

töltelék:
1. paradicsom-tubusos sajtkrém-újhagyma
2. májkrém-tubusos sajtkrém-újhagyma
3. paprikás szalámi-fokhagymás vaj

A lisztet vegyítsük össze a sóval és a sütőporral, majd jól dolgozzuk össze az olajjal és a vízzel. Lisztezett felületre borítsuk ki és fejezzük be a gyúrást. Az elkészült tésztából formázzunk kb. félökölnyi gombócokat, amelyeket kevéssé lisztezett felületen nyújtsunk ki kör alakúra.

1. töltelék:: a paradicsomot hámozzuk meg (nem szükséges), vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze a sajtkrémmel, sóval (esetleg oreganóval, bazsalikommal, borssal) és a vékony karikákra vágott újhagymával

2. töltelék: a májkrémet keverjük össze a sajtkérmmel, kevés sóval és a vékony karikákra vágott újhagymával

3. töltelék: a zúzott fokhagymát keverjük össze vajjal, sóval, a szalámit készítsük ki

A kör alakú tészta közepére halmozzunk egy kisebb kupacot az egyik töltelékből, a tészta széleit kenjük meg vízzel, majd hajtsuk félbe úgy, hogy a töltelékben ne maradjon levegő (vagy csak kevés maradjon) és a széleket jól nyomkodjuk össze. (a szalámis-fokhagymás vajas töltelék esetében a fokhagymás vajjal kenjük meg a kör alakú tésztát, közepére tegyük rá a szalámit és így hajtsuk félbe).

A megtöltött tészta mindkét oldalát száraz, forró serpenyőben süssük barnára.

6 megjegyzés:

  1. Sosem hallottam még róla, de izgalmasan hangzik! Olyasmi lehet a tésztája, mint a pizzáé?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, csak nem kell hozzá élesztő, ezen kívűl nem sütőben, hanem forró, száraz serpenyőben sül, kvázi idő- és energiatakarékos megoldás. Viszont ugyanolyan finom, mint egy jó pizza és olyan sokféleképpen is variálható a tölteléke, mint a pizza feltéte:)

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik, hirtelenjében nem is tudom, melyik töltelék tetszik legjobban! :) Azért a libamájas nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslatom a következő: mindegyik töltelékkel elkészíteni, megkóstolni és kiválasztani a legjobbat!...viccet félretéve (miért, ez egy vicc volt?...), na, szóval: a libamáj önmagában is mennyei, így bármibe töltve sem lehet rossz. A tonhal önmagában ugyanolyan mennyei (már aki szereti...), tehát bármibe töltve is jó....és így tovább, az össze töltelék. Na, segítettem dönteni?...:)))

      Törlés
  3. Azt hiszem ez a következő amit kipróbálok,nagyon tetszik:))

    Figyelem ám a bejegyzéseket csak nem mindig van időm mindenkinek mostanában írni,de próbálom pótolni lassan lassan:))

    Nagyon finomakat készítettél mostanában mazsolázgattam is belőle,mert szeretek a receptjeidből főzögetni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom én, hogy mennyi finomságot készítesz nap, mint nap, úgyhogy nem veszem én magamra az elmaradt bejegyzéseket! Főleg azért nem, mert én is hasonló cipőben járok, alig-alig van most időm megjegyzéseket írni és ez még várhatóan decemberben is így lesz (a munkám miatt), de ha eljön a január és "rengeteg" szabadidőm lesz, nem menekültök a sok megjegyzésem elől...:))))

      Törlés