2012. december 11., kedd

TÉL-28. hét-KEDD- Párizsis batyu (élesztő nélkül)


Fontos információ (legalábbis számomra), hogy nem kell élesztőt használni ennél a sós finomságnál vagyis nem kell keleszteni vagyis gyorsan elkészül, így bármelyik rohanós nap után pikk-pakk összedobható. Leginkább gyümölcsleves után tudom elképzelni (ami szintén pillanatok alatt megvan), de a téli napokra tekintettel egy finom forró leves után is kitünő második fogás. Érdemes dupla adagot készíteni belőle, így a gyerkőcök másnapi tízóraija is készen van:)

Hozzávalók:

35 dkg liszt 58 Ft
1 teáskanál só
2 tojás sárgája 80 Ft
18 dkg vaj 156 Ft
1 dkg sütőpor
kb. 2 evőkanál tejföl

a töltelék:
30 dkg baromfi párizsi (vagy füstölt párizsi vagy sonka) 175 Ft
kevés tejföl
só, bors

a kenéshez tej vagy felvert tojás
--------------------------------
összesen kb. 500 Ft

A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal, ezután adjuk hozzá a tojássárgákat éa végül annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy egy jól összeálló, puha tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe fél órára.

A párizsit vágjuk apró kockákra és keverjük ki kb. 2 evőkanál tejföllel, sóval és borssal.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra (kb. 3 mm vastag legyen) és vágjunk 10*10 cm-es négyzeteket. Mindegyik négyzet közepébe halmozzunk a párizsis "krémből", majd a tészta négy sarkát hajtsuk be (először a négyzet jobb oldali csücskét, majd a bal oldalit, erre rá a felső csücsköt, végezetül az alsó csücsköt).

A batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük le tejjel vagy felvert tojással és 200 fokos sütőben süssük őket pirosra.


1 megjegyzés: