2013. május 21., kedd

Darálthússal töltött paprika tejszínes szósszal


Nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogás, amely első kóstolás után felkerült az állandó étlapunkra. A tejszínes szószra külön felhívom a figyelmet. Ha maradna a töltött paprika elfogyasztása után egy kevés, akkor bátran főzzünk ki hozzá tésztát vagy galuskát, mert önmagában is megállja a helyét. A képen látható adag kizárólag a férjemnek és nekem készült, a gyermekeknek inkább hortobágyi húsos palacsintát készítettem, mert az az egyik kedvencük. Így nyugodtam ízesíthettem a mi adag darált húsunkat chilivel:) A receptet Juditkánál lestem, szinte változatlanul közlöm, de a pici változtatásom miatt érdemes átkukkantani hozzá és megnézni az ő variációját is:)

Hozzávalók:
személyenként 1 piros színű kaliforniai paprika (nálunk most 2 db)
kb. 30 dkg darált hús
5 dkg füstölt szalonna
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
őrölt chili
kevés pirospaprika
borsikafű

a szószhoz:
1 csirkehúsleves kocka
2 dl víz
2 dl habtejszín
kevés só
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

A paprikát jól mossuk meg és vágjuk hosszában ketté. Szedjük ki a magházát, enyhén sózzuk meg és egyenlőre tegyük félre.

A szalonnát vágjuk apró kockákra és egy nagyobb serpenyőben süssük zsírjára. Ezután keverjük hozzá az aprított hagymát, majd zúzott fokhagymát, végül pedig a húst. Sózzuk és borsozzuk meg, hagyjuk fehéredésig pirulni, végül kevés víz és a többi fűszer hozzáadásával főzzük puhára. A szűrőkanállal kiszedett húst osszuk el az előkészített paprikákban és tegyük hőálló tálba őket.

A szószhoz a vizet forrlajuk fel egy kisebb lábosban, dobjuk hozzá a leveskockát, hagyjuk teljesen feloldódni, majd öntsük fel a tejszínnel. Enyhén sózzuk meg, forraljuk fel és a kész szószt öntsük rá a megtöltött paprikákra. Fedjük le és toljuk előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon kb. 45 percig pároljuk. Végül a fóliát levéve további 5 percig süssük. A sütőből kivéve öntsük vissza a tejszínes szószt a kislábosba és sűrítsük be a keményítővel, majd az egészet öntsük vissza a paprikákra és már tálalhatunk is.



5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy elkészítetted:)) Nagyon guszta nálad is.

    VálaszTörlés
  2. Ez nekünk is nagyon be fog jönni, a lányok különösen szeretik a kaliforniai paprikát! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szemet gyönyörködtető:) Nekem nagyon ízlene, a gyerekeim meg kiennék a húst a paprikából:)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is pillanatok alatt elfogyna :)

    VálaszTörlés
  5. Elkészítettem pénteken és isteni lett, köszi újból a szuper receptet! :)

    VálaszTörlés