2013. június 24., hétfő

Vacsora az egészség jegyében



Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de a nyári nagy meleg idején nem kívánom a nehéz ételeket. Egy saláta vacsorára pont elég. De ha meleg ételre vágyom, akkor elkészítem ezt a nagyon finom padlizsános, paradicsomos, juhtúrós rakott ételt vagy valamilyen más zöldséget használok (pl. brokkolit egy kis currys tejföllel meglocsolva), illetve jöhetnek a gyümölcsök is (cseresznye, meggy, barack, málna...). Kiscsaládomnak viszont főzni kell, nincs mese! Vacsorára töltött paprikát készítettem nekik (vagyis inkább paradicsomos húsgombócot mondanék, mert összesen 3 db töltött paprika került a szószba, a finom íz és férjem ízlése miatt...), magamnak pedig ezt a padlizsános fogást. Aztán valahogy a tányéromra keveredett egy húsgombóc és meglepődve tapasztalatam a tökéletes ízharmóniát az én kis padlizsános, juhtúrós rakottasom és a finom paradicsomos szószban főtt húsgombóc között. Isteni volt együtt is, illetve húsgombóc nélkül is. Tegyetek egy próbát ti is:)

Hozzávalók 2 személyre:

1 db padlizsán
6 db paradicsom
20 dkg juhtúró
15 dkg sonka (ízlés szerinti)
3 gerezd fokhagyma
só, bors
bazsalikom, oreganó
olaj (olíva)

A padlizsánt vágjuk vékony karikákra és kevés olajon pirítsuk meg mindkét oldalát. Közben sózzuk és borsozzuk meg. Kettő darab paradicsomot szintén szeljük fel vékony karikákra, a többi négy héját húzzuk le (régi módzser szerint: forró vízbe mártva 1 percre), vágjuk kockákra és főzzük addig, amíg összeesik. Közben sózzuk és borsozzuk meg és adjuk hozzá a zúzott vagy vékonyan felszeletelt fokhagymát. Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük, majd a gázra visszatéve ízesítsük bazsalikommal és oreganóval. Egy perc forralás után készen van.

Egy hőálló tálban rétegezzük a hozzávalókat: először egy réteg padlizsán tegyünk a tál aljára, erre kerüljön egy réteg paradicsom, majd egy-egy szelet sonka, a sonkára pedig a juhtúró (én nem spóroltam a juhtúróval, mert imádom!, aki viszont nem kedveli az intenzív ízét, kevesebbet használjon, illetve helyettesítheti vagy kipótolhatja sajttal - parmezán, mozzarella a javaslat...), majd még egy réteg következik mindenből. Ezután az egészre üntsük rá a paradicsomszószt, szórjunk a tetejére még egy kis juhtúrót és az egészet forró sütőben süssük össze. Így magában is nagyon ízletes, de húsgombóccal együtt verhetetlen:)


4 megjegyzés:

  1. Én a padlizsános finomságodból kérnék! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is a padlizsánost választom:-) nagyon jó ötletet adtál így elkészíteni a padlizsánt. Ki is kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  3. Én kérnék mindegyikből egy kicsit ...

    VálaszTörlés
  4. Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés