2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét - CSÜTÖRTÖK - Házi tortilla kukoricás babbal töltve, tejföllel és petrezselyemmel gazdagítva


Házi tortilla kukoricás babbal töltve, tejföllel és petrezselyemzölddel gazdagítva
A tortilla lapok elkészítésével már évek óta próbálkozom. 3 féle receptem is van, ez vált be leginkább (nem emlékszem melyik internetes oldalon találtam rá a receptre, ami egy mexikói szakácskönyvből származik az oldal szerint). A lapokat sokféleképpen lehet megtölteni, most erre a kukoricás babra esett a választásom.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

25 dkg finomliszt 30 Ft
20 dkg kukoricaliszt 40 Ft
egy kis pohár 10%-os tejföl 85 Ft
2 közepes fej hagyma 30 Ft
2 db paradicsom 121 Ft
1 db 40 dkg-os kukorica konzerv 162 Ft
1 db 40 dkg-os vörösbab konzerv 155 Ft
9 dkg vaj 50 Ft
2 dl forró víz
1 ek só a tortillahoz + a kukoricás bab ízesítéséhez
bors, borsikafű
1 gerezd fokhagyma
1 cs petrezselyemzöld 69 Ft
olaj
-------------------------------------
összesen 750 Ft

A vizet melegítsük forróra. A kétféle lisztet szitáljuk át a sóval egy nagyobb keverőtálba és morzsoljuk el a vajjal. A forró vizet fokozatosan adagolva gyúrjuk tésztává a hozzávalókat. Borítsuk enyhén lisztezett felületre és további 3-4 percig gyúrjuk jól össze. A kész tésztát tegyük vissza a keverőtálba, takarjuk le konyharuhával és pihentessük 10 percig.

Készítsük el a kukoricás babot: húzzuk le a paradicsomok héját (kisebb lábosban forraljunk vizet, tegyük bele fél percre a paradicsomokat, így könnyedén le tudjuk húzni a héjukat) és vágjuk kisebb kockákra. A hagymákat tisztítás után aprítsuk fel, majd kevés olajon kezdjük el üvegesre párolni. Adjuk hozzá a paradicsom darabokat, enyhén sózzuk meg, öntsük fel 2 dl vízzel és közepes lángon hagyjuk felforrni. Tegyük bele a lecsöpögtetett kukorica és bab konzervet, keverjük össze és fűszerezzük sóval, borssal, 1 csapott kiskanál borsikafűvel és az egészet forrástól számított 5-8 percig főzzük.

A tortilla tésztából gyúrjunk 10 db gombócot és enyhén lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra mindegyiket (FONTOS: amíg az egyik gombócot nyújtjuk, addig a többi maradjon letakarva a keverőtálban). A vékony tortilla lapok mindkét oldalát száraz, forró serpenyőben, közepes láng felett pirítsuk fél-fél percig. Amint a barna foltok megjelennek a lap felületén, fordítsuk meg, illetve vegyük ki. A megsült lapokat tegyük tányérra és egy másik konyharuhával takarjuk le felhasználásig.

A még meleg tortilla lapokra tegyünk a közben elkészült kukoricás babból, a megtöltött lapokat hajtsuk félbe és vágjuk 3 darabba. A tejfölt keverjük ki a reszelt fokhagymával, adjunk hozzá pár evőkanállal a kukoricás bab fűszeres levéből és ezzel locsoljuk meg a tortillakat. Az egészre szórjunk aprított petrezselyemzöldet.

TIPP: ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor felhasználás előtt melegítsük át. Megkenhetjük vajjal vagy bármilyen krémmel. A csípős ízek kedvelői tehetnek a tejfölbe őrölt chili paprikát vagy adhatnak a kukoricás babhoz bármilyen csípős paprikát, illetve tejföl helyett taco szósszal is leönthetik a betöltött tortillakat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése