2012. július 2., hétfő

Lilla meggyes tortája





Ezen a nyáron két gyönyörű kislány született a családban. Egyikőjükről már említést tettem itt a blogon, hiszen ő ihlette a Heléna cseresznyés tortájaként bejegyzett alkotást. Nos, ezúton jelentem be, hogy a "kishercegnő" július 2-án, 2 óra 20 perckor, 3750 grammal és 53 cm-rel megszületett! Szülei végül nem a gyönyörű Heléna név mellett döntöttek (nagy harc volt...), hanem Lorának nevezték el, ami szintén gyönyörű név, de a torta most már marad az eredeti néven. Így a "kishercegnő" névválasztásának örök emléket sikerült állítani.

A másik "kishercegnő" június 1-jén (a névnapomon) jött a világra és a nagyon szép Lilla nevet választották neki szülei. Ha húgom  kislányának tortát készítettem, akkor egyértelmű volt, hogy kisebbik sógórnőm "kishercegnőjének" is készítsek egyet. Így született meg "Lilla meggyes tortája". A két torta szinte teljesen hasonló, csak az egyikben cseresznye, a másikban meggy van és az egyébként hasonló rétegek nem ugyanolyan sorrendben követik egymást.

Mindkét kislánynak ezekkel a tortákkal kívánom azt a két dolgot, ami az életben a legfontosabb: egészséget és boldogságot! A szüleiknek pedig azt, hogy nagyon sok boldog pillanatot éljenek át mellettük, neveljék őket a legnagyobb szeretetben, olyan légkörben, amit ezek a csodás kis apróságok érdemelnek! Cseperedjetek drágáim, hogy minél hamarabb meg tudjátok kóstólni nagynénétek nektek szánt tortáit:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

a kekszes alaphoz:
30 dkg darált háztartási keksz 161 Ft
12 dlg puha vaj 105 Ft
10 dkg porcukor 34 Ft
meggylé

a túrós réteghez:
45 dkg félzsíros túró 245 Ft
4 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 citrom reszelt héja 45 Ft
kb. 1 dl habtejszín 74 Ft

a csokis réteghez:
90 dkg étcsoki 299 Ft
5 evőkanál habtejszín 74 Ft

a joghurtos réteghez:
1 nagy doboz natúr joghurt 113 Ft
5 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 dl meggylé 25 Ft
2 dl habtejszín 148 Ft
1 zacskó zselatin 116 Ft
30 dkg magozott meggy 135 Ft

a tetejére:
20 dkg magozott meggy 90 Ft
3 dl meggylé 75 Ft
2 evőkanál cukor
fél citrom leve
2 evőkanál étkezési keményítő
-------------------------------
összesen kb. 1900 Ft

A kekszes alaphoz a darált kekszet morzsoljuk el a porcukorral és a vajjal, majd annyi meggylét adjunk hozzá, amennyivel egy jól összeálló, nem morzsalékos, könnyen formázható masszát kapunk. Ezt a masszát nyomkodjuk bele a forma aljába.

A túrós réteghez a túrót villával törjük át, majd keverjük el a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és annyi habtejszínnel, amennyivel egy könnyen kenhető masszát kapunk. Ezt kenjük rá a kekszes réteg tetejére.

A csokis réteghez a csokit tördeljük bele egy kisebb lábosba, kanalazzuk rá a habtejszínet és alacsony láng felett, állandóan kevergetve olvasszuk őket össze. A teljesen felolvadt csokis-tejszínes mázat öntsük rá a túrós rétegre és egyenletesen kenjük el a tetején. Tegyük hűtőbe dermedni.

Közben a joghurtos réteghez a joghurtot borítsuk bele egy kisebb lábosba, keverjük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, meggylevet és alacsony lángon addig melegítsük, amíg a cukor felolvad benne (forralni nem szabad!). Vegyük le a gázró és keverjük hozzá a 4 evőkanál vízben feloldott zselatint olyan módon, hogy a feloldott zselatinhoz szedünk a meleg joghurtos krémből, csomómentesre keverjük vele és a joghurtos-zselatinos egyveleget beleborítjuk a joghurtos krémbe. Jól keverjük el benne, majd adjuk hozzá a magozott meggyet és hűtsük langyosra. Végül óvatosan dolgozzuk hozzá a habbá vert tejszínt is. Az egészet tegyük hűtőbe a joghurtos réteg dermedéséig.

A torta befejezéseként a maradék magozott meggyet tegyük kisebb lábosba, öntsük fel a meggylével, szórjuk hozzá a cukrot, facsarjuk bele a citromlevet és hagyjuk felforrni. Közben az étkezési keményítőt keverjük el kevés vízzel csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyes léhez és sűrítsük be. Kevergetve kicsit hűtsük ki és a még elég meleg masszát öntsük rá a megdermedt joghurtos rétegre.

A kész tortát megint tegyük hűtőbe pár órára, hogy a teteje is megszilárduljon és csak ezután szeleteljük fel.

12 megjegyzés:

  1. Te aztán nem tétlenkedsz, ha személyre szabott tortákról van szó! Én is szeretnék egy ilyen nagynénit!!!!
    Gratulálok a kis unokahúgokhoz! Röpke másfél év és már követelik, hogy tisztára nyalhassák a fakanalat és a tálat.... :-P Nem fogod tudni levakarni őket magadról! :-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vállalom a feladatot! Annak idején én is ott lábatlankodtam anyukám és mamikám mellett a konyhában, hogy ellessem a fortélyokat és tisztára nyalhassam azt a bizonyos fakanalat...:)

      Törlés
  2. Nagyon klasz!Jó hogy nem kell sütni ebben a melegben:))

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, Lillához és Lorához is, jó egészséget a babáknak és a mamáknak is! :) Szuper nagynéni vagy, beállnék hozzád unokahugicának! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! És ezennel virtuális unokahugicámnak fogadlak:)

      Törlés
  4. Akkor Te most babázhatsz kedvedre:-) Gratulálok az unokahúgaidhoz! Nekem augusztus végén érkezik kis unokaöcsém, alig várom, rég volt baba a családban! No és szuper jók a torták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Akkor kívánok magunknak sok kedves percet a picúrokkal...:)

      Törlés
  5. Gratula a babákhoz:)
    Szép és finom tortákat készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a szülők nevében is a gratulációt!...

      Törlés
  6. Mindenekelőtt gratulálok a szép nagy babához! Nagyon szép neve lett (az előző is szép lett volna, és ez a név is szép:). Jó egészséget kívánok a családnak!
    A tortád is nagyon tetszik, és most nagyon jól is esne... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! Valóban nagy baba, de nem olyan nagy mint testvérkéje volt, ő ugyanis 4 kg-os súllyal jött a világra...:)

      Törlés