2012. június 15., péntek

NYÁR - 13. hét - PÉNTEK - Variációk croissantra


Két sós és két édes töltelékkel készült croissant került ma az asztalra. Gyors, de finom vacsorára volt szükség, úgyhogy a készen kapható leveles tészta mellett döntöttem, aminek 1/4-edét tejföllel kikavart löncshússal, másik negyedét tonhallal és paradicsommal, a következő negyedet mandulakrémmel és a maradékot pedig mézes almával töltöttem meg. A négyféle ízből mindenki megtalálta a kedvére valót. Páromnak és nekem a tonhalas verzió ízlett a legjobban, a gyerekeknek pedig az almás-mézes. Mandulakrémeset most csináltam először, nálam az volt a második helyen:)

Munkámat nagyban megkönnyítette az anyukámtól névnapomra kapott Tupperes csodaszeköz, az "Ínyenc varázs", amelynek segítségével egyforma háromszögekre sikerült vágni a tésztát és így egyforma nagyságú croissanok lettek. Ezzel az eszközzel formás kis pizza szeleteket és mini szendvicseket is lehet varázsolni, de ez legyen egy következő bejegyzés témája.



Hozzávalók 5 főre:

2 csomag leveles tészta 938 Ft

Löncshúsos töltelékhez:
1 uzsonnahús konzerv 189 Ft
1-2 evőkanál tejföl
A löncshúst keverjük ki a tejföllel, hogy könnyen kenhető, krémes állagú legyen és az egyik leveles tészta feléből készült 4 db háromszöget töltsük meg vele a fentebb látható módon, majd hosszabbik oldaláról kezdve tekerjük fel kifli alakra.

Tonhalas-paradicsomos töltelékhez:
1 kisebb doboz tonhal konzerv 568 Ft
1 paradicsom
A tonhalat halmozzuk a háromszögre vágott leveles tészta hosszabbik felére a fenti képen látható módon, majd tegyünk rá egy vékony szelet paradicsomot és hosszabbik oldaláról kezdve tekerjük fel kifli alakra.

Mandulakrémes töltelékhez:
1 tojás sárgája 50 Ft
30 ml cukor
30 ml őrölt mandula
30 g olvasztott vaj
A tojássárgát keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a mandulaport és az olvasztott vajat. A másik leveles tésztából kapott 4 db háromszög hosszabbik végébe kanalazzuk a krémet és tekerjük fel úgy, hogy a megtöltött háromszögek két szélét kicsit behajtjuk, hogy sütés közben a krém ne folyjon ki és így tekerjük fel őket. Így nem pont kifli alakot kapunk, inkább kisebb batyukat, de ez nem baj. 

Almás-mézes töltelékhez:
1 db alma
30ml méz
10 g mandula szirom
Az almát reszeljük le és keverjük össze a mézzel és a mandula szirommal. Kanalazzuk a háromszögek hosszabbik felébe és tekerjük fel őket kifli alakra.

Mind a négyféle croissant tetejét kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével (ami a mandulakrémből kimaradt) vagy tejjel, esetleg felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük őket 200 fokon aranyszínűre.

1 megjegyzés:

  1. A tonhalasból, ha szabad :-)))

    Milyen klassz kis eszközöd van! Használd egészséggel :-)

    VálaszTörlés