2013. július 1., hétfő

Sült túrógombóc fahéjjas tejföllel sütve


Recept innen. Ritkán készítek túrógombócot, pedig szeretjük. Ennek végtelenül egyszerű oka van: párszor szétesett a gombócom kifőzés közben vagy éppen tök kemény maradt, ezért elment a kedvem a további próbálkozásoktól. Aztán nemrégiben megláttam ezt a variációt. Ennél az elkészítési módnál nem kell vízben kifőzni a gombócokat, hanem vajazott hőálló tálba kell sorakoztatni őket, fahéjjas tejföllel nyakonönteni és sütőben puhára párolni. Na, gondoltam, teszek egy próbát. Jól döntöttem. Habár a gombóc másnapra szívta magába az összes nedvességet, frissiben is finom volt. Legközelebb egy nappal korábban készítem el és csak másnap tálalom. Jó hidegen:)

TIPP: gyümölccsel, nutellával, csokival töltve még finomabb a végeredmény:)


Hozzávalók:

fél kg túró
10 dkg cukor
1 tojás
zsemlemorzsa (az eredeti receptben 1,5 zsemle tejbe áztatva és jól kinyomkodva)
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszlet héja
(mazsola - ízlés szerint)

öntethez:
2 nagy pohár tejföl
ízlés szerinti cukor
2 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj

a morzsához:
vaj, zsemlemorzsa, cukor

A túrógombóc hozzávalóit keverjük össze annyi zsemlemorzsával, amennyi összetartja és formázhatóvá válik. Vizes kézzel formázzunk is a masszából gombócokat, majd sorakoztassuk őket kivajazott hőálló tálba. Az öntetet keverjük ki és öntsük a gombócokra. Az egészet toljuk 200 fokos sütőbe és kb. 30 percig süssük.

Közben a vajon pirítsuk meg szokásos módon a zsemlemorzsát, ízesítsük kevés cukorral és szórjuk rá az elkészült, sütőből kivett gombócokra. Várjuk meg, amíg valamelyest kihűl és csak ezután fogyasszuk.

5 megjegyzés:

  1. Milyen jó ez a recept, tetszik. Gombóc jöhet bármikor, bármilyen, úgy hogy biztos kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem rég keltette fel a kíváncsiságomat egy újságban hasonló recept. Most már legalább látom, hogy működik. Én tennék bele grízt is, az biztosan felissza a nedvességet. De a sok tejfölön mit sem változtatnék:-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is sokkal jobban bevált, mint a szokásos. Nálam az okot a túróban kellett keresni :) http://habtejszin.blogspot.hu/2012/07/edes-tejfolben-sult-turogomboc.html

    VálaszTörlés
  4. Nekem még sosem esett szét a gombóc, ennek ellenére nagyon tetszik ez a változat is, mert sokkal gyorsabb. Finom lehet nagyon:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik, hogy ilyen módon oldottad meg a "gombócozást" remek ötlet és egy nagyon guszta finomság hmmmmmm! :)

    VálaszTörlés