2013. július 19., péntek

Húsos pite


Kiscsaládom körében jelenleg az abszolút pizzakedvenc a bolognai pizza, amelynek a feltétje egy nagyon finom darálthúsos ragu, jó sok sajttal megszórva. Pizzát otthon nem szeretek sütni, mert szerintem nagyon fontos szempont a jó sütő, az enyém pedog egyáltalán nem mondható sem jónak, sem újnak, viszont szerettem volna kedveskedni a gyerkőcöknek és a páromnak a kedvencükkel vagy legalábbis valami hasonlóval. Átböngésztem a receptjeimet és rátaláltam Hankka húsos pitéjére. Tökéletes választásnak tűnt és tökéletes is lett! Ropogós tészta és a finom besamel mártással bolondított darálthús...mennyei...:)

Hozzávalók:
tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tojás
fél dl tej

töltelék:
5 dkg füstölt szalonna kisebb kockákra vágva
kevés olaj
fél kg darálthús (sertés, marha, csirke, pulyka, ízlés szerint)
1 fej vöröshagyma apróra vágva (vagy póré, esetleg újhagyma, ízlés szerint)
2 gerezd fokhagyma aprítva
1 héjától megfosztott paradicsom kisebb kockákra vágva
só, bors
bazsalikom
1 babérlevél

a besamelhez:
1 kisebb fakanálnyi vaj
liszt, amennyit a vaj felvesz
annyi tej, amilyen sűrű mártást szeretnénk

5 dkg reszelt sajt (kihagyható)

tetejére kevés tej (vagy felvert tojás)


A lisztet vegyítsük össze a sóval, a cukorral, vagdossuk bele a margarint és az egészet gyúrjuk morzsás állagúra. Tegyük hozzá a tojást, a tejet és jól dolgozzuk össze. Tegyük hűtőbe addig, amíg a húsos töltelék elkészül.

Ehhez a szalonnát kevés olaj hozzáadásával süssük zsírjára, majd pároljuk meg benne a hagymát és fokhagymát. Borítsuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítsuk. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot, a bazsalikomot és a babérlevelet és kb. fél dl vizet aláöntve főzzük puhára.

A besamel mártáshoz egy kisebb lábosban hevítsük fel a vajat, majd kézi habverő segítségével keverjük el benne a lisztet (csomós állagúnak kell lennie). Egy perc pirítás után öntsük fel tejjel (közben a kavargatást egy percig se hagyjuk abba, így teljesen csomómentes lesz a mártásunk), majd még annyi tejet adjunk hozzá, hogy a mártás ne legyen túl sűrű (de túl híg sem). Sózzuk meg, forraljuk fel és készen van.

A tésztát felezzük el és lisztezett felületen mindkettőt nyújtsuk ki a piteformánknak megfelelő méretűre. Az egyikkel béleljük ki a formát, tegyük rá a húst (nem kell kihűteni), locsoljuk rá a besamel mártást, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fedjük be a másik lappal. A felső lapot éles késsel vágjuk be pár helyen, kenjük meg a tejjel és 180 fokon süssük aranyszínűre.

Még forrón tálaljuk. Kínálhatunk mellé paradicsomsalátát.

2 megjegyzés:

  1. Rá sem ismertem, teljesen új köntösbe öltöztetted, de nagyon guszta nagy piteformában sütve is. Mi is nagyon szeretjük, ki fogom próbálni ezt a besameles változatot is! :) Örülök, hogy nektek is ízlett! :)

    VálaszTörlés