2012. február 27., hétfő

TÉL - 3. hét - SZOMBAT - Csípős babos hús, tarkedli baracklekvárral


Csípős babos hús
Remek egytálétel a TV Paprika egyik évekkel ezelőtti műsorából. A hús és a köret együtt puhul, ezért hamar elkészíthető.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

60 dkg csont nélküli sertés karaj 820 Ft
liszt
olaj
só, bors
2 db paprika 158 Ft
2 db paradicsom 99 Ft
1 db hegyes erős paprika (gyerekek miatt kimaradt)
1 db nagy fej hagyma 35 Ft
2 doboz vörösbab konzerv 310 Ft
1 kis sűrített paradicsom 45 Ft
2 dl víz (esetleg 2 dl fehérbor)
-----------------------------
összesen 1500 Ft

A karajt szeleteljük fel kb. fél cm vastagságúra, enyhén klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk meg a hússzeletek mindkét oldalát, forgassuk meg egyenként lisztben és egy nagyobb serpenyőben, forró olajon, alacsony lángon süssük őket pirosra.

A hagymát tisztítás után szeleteljük vékony karikára és a hús sütése után maradt zsíradékban kezdjük el megpárolni. Közben a megmosott paprikát és paradicsomot vágjuk kisebb kockákra és adjuk a hagymához (a kockára vágott csípős paprikát is most kell beletenni). Sózzuk meg és pároljuk együtt 4-5 percig.

A babról borítsuk le a levet és öntsük a paprikás, paradicsomos hagymához, keverjük bele a sűrített paradicsomot is, sózzuk meg, öntsük fel a vízzel (vagy borral), rendezgessük el a tetején a megsült húsokat (nem baj, ha fedik egymást), fedővel takarjuk le és pároljuk együtt 10-15 percig.

A végén egy sűrű szaftot kell kapjunk.




Tarkedli baracklekvárral
Hozzávalók:

50 dkg liszt 75 Ft
2,5 dkg élesztő
5 dl tej 85 Ft
5 dkg cukor
3 db tojás szétválasztva 108 Ft
fél citrom reszelt héja
só, olaj

baracklekvár (a nyári befőzésből való)
-------------------------------
összesen 300 Ft

Az élesztőt futtassuk fel 1 csipet cukorral és 1 dl meleg tejjel (takarjuk le és lehetőleg meleg helyre tegyük a cél elérése érdekében). Egy nagyobb tálban mérjük ki a lisztet, egy másikban pedig keverjük össze gépi vagy kézi habverővel a maradék tejet a tojások sárgájával, a maradék cukorral, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. Keverjük hozzá a felfutott élesztőt is, majd 3-4 adagban a lisztet, végül pedig a tojások fehérjéből vert kemény habot is. A palacsintatésztánál valamivel sűrűbb, csomómentes masszát kell kapnunk. Tegyük félre letakarva 10-15 percig pihenni.

A tarkedlisütőt tegyük gázrózsa fölé (hogy ne billegjen és hogy egyenletesen süljön benne a fánk, vaslemezt szoktam alátenni), mélyedéseit kenjük ki olajjal és egyenként tegyünk bele annyi tésztát, amennyi belefér, de nem csurog ki. A tészták mindkét oldalát süssük aranybarnára.

A megsült tarkedlit a baracklekvárral megkenve, esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése